Lavrov iznio eksplozivne tvrdnje, a onda ih odbio objasniti: ‘Govorio o Dodiku, Balkan dio urote'

10
Radiosarajevo.ba
Lavrov iznio eksplozivne tvrdnje, a onda ih odbio objasniti: ‘Govorio o Dodiku, Balkan dio urote'
Foto: RTRS / Milorad Dodik i Sergej Lavrov

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ocijenio je mirovnu konferenciju o ratu u Ukrajini, koju priprema Švicarska, pokušajem da se Moskvi ‘ispostavi ultimatum‘ čiji je jedini cilj ispuniti zahtjeve koje postavlja ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pa je ona stoga za rusku stranu neprihvatljiva.

U intervjuu za Alternativnu televiziju (ATV), koja je pod kontrolom Milorada Dodika, Sergej Lavrov je ponovo optuživao Zapad za urotničke planove protiv Rusije, tvrdio da se vojnom pomoći Ukrajini rat samo rasplamsava, a da jedine ozbiljne napore na njegovu zaustavljanju ulažu Kina i Južnoafrička Republika, s čijim su dužnosnicima ruski diplomati o tome ranije razgovarali.

"Poštenje i red od naših zapadnih partnera mi i ne očekujemo", kazao je Lavrov u ranije snimljenom intervjuu emitiranom u nedjelju navečer, 5. maja.

Elmedin Konaković i Oliver Varhely nakon oštrog pisma obavili 'težak i dug razgovor'

Elmedin Konaković i Oliver Varhely nakon oštrog pisma obavili 'težak i dug razgovor'

Macron najveći neprijatelj Rusije

Dodao je kako Moskva sada nema s kim na Zapadu pregovarati pa stoga ruska vojska ‘nastavlja s provedbom zadaća zadanih u okviru specijalne vojne operacije‘, kako Rusija naziva agresiju na Ukrajinu.

Pojašnjavao je kako su demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine ‘apsolutno nužni koraci‘ optužujući vladu u Kijevu da uvodi rasističke zakone čiji je cilj afirmirati ideologiju nacizma.

I lidere Europske unije i NATO-a optužio je da su sljednici takve politike, a najvećim trenutnim neprijateljem Rusije opisao je francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji otvoreno govori o tome da bi Zapad morao biti pripravan i za slanje vojnika u Ukrajinu bude li to nužno. Optužio je Macrona za ‘rusofobiju u pokušaju da se postane liderom Europe‘.

Edin Subašić | Kritičan period: Dodiku su potrebni incidenti da opravda secesionističku politiku!

Edin Subašić | Kritičan period: Dodiku su potrebni incidenti da opravda secesionističku politiku!

I Balkan dio urote

Zapad je napao i zbog stanja na Balkanu, uključujući i najavu donošenja rezolucije kojom bi Opća skupština UN-a odala počast žrtvama genocida u Srebrenici počinjenog 1995. kao i primanje Kosova u članstvo Vijeća Europe.

Za Lavrova je to još jedan dokaz kako Zapad ne odustaje od politike čiji je cilj slomiti Srbiju i Srbe, a sve kao dio navodne globalne urote da se uništi pravoslavlje, a kao njegov vjerski poglavar instalira istanbulski patrijarh kojega, kako tvrdi Lavrov, kontrolira SAD.

Hvalio je Milorada Dodika kao jedinog istinskog borca za autentično tumačenje Daytona, a visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta optužio da pokušava provesti projekt ‘unitarizacije BiH‘.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije