Udruženje žrtava genocida Dodiku: U RS-u je ubijeno 13 povratnika, nijedan slučaj nije riješen

11
Radiosarajevo.ba
Udruženje žrtava genocida Dodiku: U RS-u je ubijeno 13 povratnika, nijedan slučaj nije riješen
Foto: Ambasada Katara u BiH / Povratničke porodice u RS-u

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS, Milorad Dodik, izjavio je da je tvrdnja federalnog premijera Nermina Nikšića da se u RS-u radi o "sistematskom terorisanju povratnika", izmišljena da bi se podigle tenzije.

Kazao je da Nikšić na politikantski način pokušava da jednu osjetljivu temu, poput napada na povratnike u Gacku, stavi na teret RS, istakavši da su neprihvatljive kvalifikacije da je riječ o "sistematskom terorisanju povratnika".

Ovim povodom oglasilo se Udruženje žrtava i svjedoga genocida u BiH, ukazujući na "Dodikov salto mortale".

Historijski trenutak: Zanimljiv avion prvi put sletio na ovaj hrvatski aerodrom

Historijski trenutak: Zanimljiv avion prvi put sletio na ovaj hrvatski aerodrom

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Našao se Dodik uvrijeđenim na pismo premijera FBiH u kojem premijer s pravom konstatuje činjenice koje nažalost ukazuju da se u RS-u radi o sistemskim napadima na povratnike.

Iza svake Dodikove zapaljive retorike strada neko od povratnika. Podaci kojima raspolaže Udruženje žrtava i svjedoka genocida govore upravo o tome:

Od 1996. godine do 2022. godine na području Bh. entiteta RS ubijeno je 13 povratnika (13-ta žrtva bio je Murat Badić, stradao prilikom polaganja kamena temeljca za obnovu srušene džamije Ferhadija u Banjaluci), 22 povratnika su teško ranjena, preko 1.000 povratnika bili su žrtve fizičkog napada, dok je 3.500 povratnika pretrpjelo neku vrstu verbalnog napada, najčešće na nacionalnoj osnovi, oskrnavljeno je preko 300 vjerskih objekata.

To su podaci bazirani na osnovu iskaza 3.500 anketiranih povratnika, podataka policijskih agencija u BiH, te pravosudnih institucija (Sudovi i Tužiteljstva u BiH).

Skoro pa niti jedan od navedenih napada nema sudski epilog, ubistva povratnika se uglavnom vode postupci protiv NN lica.

Činjenice su takve i potpuno provjerljive, ako se ovdje ne radi o sistemskim napadima onda neka Tužilaštva poduzmu konkretne mjere, a ne mjere protiv onih koji su napadnuti kao što je slučaj u Bratuncu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije