Oglasili se Udruženje žrtava genocida i Majke Srebrenice: Krvavi pir zločinaca i dalje ostavlja trag

8
Radiosarajevo.ba
Oglasili se Udruženje žrtava genocida i Majke Srebrenice: Krvavi pir zločinaca i dalje ostavlja trag
FOTO: AA / Sjećanje na žrtve genocida

U susret Danu ljudskih prava, koji je rezolucijom Generalne skupštine UN proglašen 10. decembra, želimo istaknuti važnost poštovanja temeljnih prava svakog pojedinca, navodi se u saopćenju koje su danas, 10. decembra, uputili iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa".

"Devedesetih godina, Bosna i Hercegovina svjedočila je teškim kršenjima ljudskih prava, što je dovelo do osnivanja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). MKSJ je, suočavajući se s naredbodavcima najtežih ratnih zločina, ostvario značajan korak prema pravdi.

Unatoč pravosudnim postupcima i kažnjavanju odgovornih, zabrinjavajuće je što mnogi od njih ostaju heroji u Bosni i Hercegovini te regiji. Njihova djela veličaju se, murali im se posvećuju, a krvavi pir i dalje ostavlja trag", istakli su, te nastavili:

Sramotno: Sjednica Vlade RS-a u Srebrenici 23. maja

Sramotno: Sjednica Vlade RS-a u Srebrenici 23. maja

"Postavlja se pitanje jesu li izjave poput 'nikad više' nakon Drugog svjetskog rata i rezolucije o ljudskim pravima samo fasada za manje zajednice dok veći imaju slobodu nastavka s kršenjem i negiranjem.

Pozivamo sve zemlje članice UN da dosljedno poštuju usvojene rezolucije o ljudskim pravima i da zajedno radimo na očuvanju vrijednosti koje štite dostojanstvo svakog čovjeka", saopštilo je Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije