Politička kriza u FBiH: Upitno usvajanje budžeta, penzioneri u velikoj opasnosti?

7
Radiosarajevo.ba
Politička kriza u FBiH: Upitno usvajanje budžeta, penzioneri u velikoj opasnosti?
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Parlament FBiH

Bez rada komisija u Parlamentu FBiH postalo je upitno i donošenje budžeta Federacije za narednu godinu. Od toga, posljedično, zavisi i rast penzija, primanja i socijalnih naknada. Ipak, zastupnici za sada ne prepoznaju zabrinutost budžetskih korisnika.

Potraga za političkim rješenjem, za budžetske korisnike, u praksi, znači čekanje. Primjera radi, na budžet.

"Ja sam ponudio elegantno rješenje, a to je da imamo nekoliko sjednica Komisije i na jednoj da imamo sve dobre stvari i zakone pa čak kad dođe i prijedlog budžeta i da građani BiH nisu taoci ove politike", kaže Admir Čavalić, zastupnik SBiH u Parlamentu FBiH.

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Taoci će biti, jer od politike sve zavisi. Bez budžeta nema ni povećanja primanja i penzija. Pa ne čudi što mogućnost privremenog finasiranja najviše brine gotovo 440 hiljada penzionera i zaposlene čije plate zavise od budžeta.

"Ako se budžet ne usvoji, naredna 3 mjeseca je privremeno finasiranje i tada bi ostala ista primanja, ne bi došlo do usklađivanja i plata i penzija. Ako se ne usvoji, onda to je problem budžetskih korisnika i radnika i uposlenika", upozorava Samir Kurtović, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika FBiH.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić upozorava kako penzioneri ne mogu ostati nijemi na to: "Mi ćemo činiti sve da zamolimo i privolimo zastupnike u oba doma da to shvate krajnje ozbiljno, da se ne igraju političkih igara preko ove populacije".

[twitter]https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/sjednica-parlamenta-fbih-trajala-do-dugo-u-noc-usvojen-rebalans-budzeta-u-230-sati/518438[/twitter]

O položaju penzionera najbolje su svjedočili redovi prilikom podnošenja zahtjeva za dobijanje pomoći iz energetskog paketa EU-a, namijenjenog socijalno ugroženima. Iz stručnog ugla gledano, primanja će biti, ali ne i potrebnog povećanja kao odgovora na sve veću inflaciju i troškove života, piše Federalna

"Skoro izvjesno neusvajanje budžeta FBiH znači da je izvjesna odluka o privremenom finasiranju barem u prvom kvartalu naredne godine što će, s aspekta uposlenika javne uprave, značiti da se željno očekivano povećanje plata neće desiti jer ono mora biti planirano novim budžetom", objašnjava ekonomski analitičar Damir Bećirović.

Jedna od opcija je već izvjesna - upućivanje budžeta po hitnoj proceduri, ali i tada se očekuje mišljenje Komisije. Ako blokada bude nastavljena, briga budžetskih korisnika biće opravdana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije