Ništa od dogovora Vlade HNK i sindikata korisnika budžeta: "Tražimo neke mrvice, ni to ne mogu"

0
Fena
Ništa od dogovora Vlade HNK i sindikata korisnika budžeta: "Tražimo neke mrvice, ni to ne mogu"
Foto: Fena / Bez dogovora

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i Koordinacija sindikata korisnika budžeta HNK održali su u petak, 8. decembra, sastanak na kojemu su nisu uspjeli dogovoriti o povećanju osnovice za plaću.

Predsjednik Sindikata srednjih škola HNK Josip Milić rekao je kako im je Vlada na sastanku rekla da nema novaca.

"Vlada je rekla kako nema novca, kako su u minusu, ali da će se boriti na svaki način da isplaćuju ono što je dogovoreno i potpisano s prošlom vladom. Podsjećam, ono što je dogovoreno je minimum minimuma, to je 50 posto osnovica, koja je došla sada na nekih 50,5 posto, oni kažu da nikad neće pasti ispod 50 posto, to je tuga i jad. Znači da smo pali na najniže grane što možemo biti", kazao je Milić.

Podnesena krivična prijava protiv Jelene Trivić

Podnesena krivična prijava protiv Jelene Trivić

Dodao je kako se u posljednje vrijeme dosta kalkuliralo o visini plaće te je u javnost iznio podatak kako njegova plaća, kao srednjoškolskog profesora, iznosi 1.350 KM i kako je to plaća s kojom se "ne balaha", već preživljava.

"Ova Vlada nije spremna potpisati ni dogovoriti išta ubuduće, sa starom vladom smo 2018. godine potpisali povišicu tri puta po pet posto kada nije bilo nikakve krize, a današnja vlada u ovoj inflaciji i u ovom vremenu nije spremna na sebe prihvatiti obavezu ni marke povećanja", naglašava predsjednik Sindikata srednjih škola HNK.

Kazao je kako će se stav Vlade HNK prenijeti članovima sindikata i da na ovome neće ostati te da će se vjerojatni ići na protest i/ili generalni štrajk.

"Ovako nešto nismo očekivali ni u najcrnjim mislima i predviđanjima, oni predviđaju da će iduća godina biti gora od ove. Po kojoj to projekciji može biti tako? Osnovne životne namirnice su poskupile 100 posto, hljeb, mlijeko, šećer, zato se desetine miliona maraka slijevaju u proračun kantona, mi tražimo neke mrvice, Vlada na to nije spremna i ovo je loša situacija", zaključio je Milić.

Predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, znanosti i kulture HNŽ-a Edina Čomić novinarima je rekla kako su od nekih izvora čuli da im je upitno i ovo što imaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije