Radnici kompanije ArcelorMittal Zenica stupili u generalni štrajk

0
Fena
Radnici kompanije ArcelorMittal Zenica stupili u generalni štrajk

Samostalni Sindikat radnika kompanije ArcelorMittal Zenica, koji je na jučerašnjoj sjednici Skupštine definitivno odbio posljednju ponudu menadžmenta za potpis novog kolektivnog ugovora, jutros u sedam sati započeo je s realizacijom generalnog štrajka, potvrdio je Feni predsjednik tog sindikata Rašid Fetić.

On ističe kako, mada su očekivali i priželjkivali, nakon jučerašnje odluke nisu dobili novu ponudu menadžmenta za potpis kolektivnog ugovora, koja bi njima bila prihvatljiva pa je stupanje u generalni štrajk bilo neminovno.

Zaposlenici ove kompanije bez kolektivnog ugovora rade od 31. maja ove godine, kada je istekao dosadašnji ugovor.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

"Mi smo u proteklom periodu ispoštovali sve zakonske obaveze za realizaciju generalnog štrajka, a ja sam jučer, odmah nakon sjednice Skupštine, našu menadžericu za ljudske resurse obavijestio da smo odbili tu ponudu te da prema planu idemo u štrajk, u koji smo i stupili danas.

Radnici polako dolaze i dobivaju uputstva da dolaze na posao, ali da ne rade. U periodu dok bude generalni štrajk, radit će samo 562 od oko 2.200 radnika, odnosno departmenti "Energetika" i "Koksara". Radit će i "Toplana" Zenica, ali to je preduzeće u zajedničkom vlasništvu naše kompanije, Grada Zenica i finskih partnera pa njih i ne računam", kaže Fetić.

On tvrdi kako navodi kompanije da zbog krize i poremećaja na svjetskom tržištu čelika nisu tačni, zbog čega je nedavno obustavljena i proizvodnja te dovoz željezne rude iz Rudnika Ljubija kod Prijedora, koji također posluje u sklopu kompanije ArcelorMittal.

"Imam pouzdanu informaciju da su kupca iz Mađarske, koji je molio da mu se isporuči roba, odbijali kako bi izazvali ovu krizu te kako ne bi prihvatili naš zahtjev za povećanjem plaće", tvrdi Fetić.

Zadnja ponuda menadžmenta, koju je Sindikat dobio u petak, 17. novembra, neposredno pred početak sjednice Skupštine, nije obuhvatala i povećanje koeficijenta plaće, a jeste uvećanje novčanog dijela naknade za topli obrok - sa dosadašnjih pet na 6,5 KM, dok su sindikalci bili tražili da to bude 7,5 KM.

Kompanija je prihvatila i zahtjev da se radnicima, umjesto robnih poklona, naknada za bajramaluk isplaćuje u novcu - po 100 KM, kao i da regres za 2023. godinu bude isplaćen do maja 2024. godine.

Naknada za regres isplaćuje se u visini od 50 posto prosječne mjesečne plaće isplaćene u posljednja tri mjeseca. Sindikat je zahtijevao da ukupno primanja radnika procentualno budu uvećana između 25 i 30 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije