Konačno - potpisan Kolektivni ugovor: Od sutra se prekida generalni štrajk zdravstvenih radnika HNK

0
Fena
Konačno - potpisan Kolektivni ugovor: Od sutra se prekida generalni štrajk zdravstvenih radnika HNK
Foto: Fena / Potpisan kolektivni ugovor

Ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Milenko Bevanda i predsjednik pregovaračkog tima zdravstvenih radnika Ivica Anić svečano su u ponedjeljak, 27. novembra, potpisali Kolektivni ugovor kojim se od sutra, 28. novembra u osam sati, prekida generalni štrajk u HNK, a zdravstveni radnici dobit će povećanje naknada za približno 30 posto.

Kolektivnim ugovorom predviđeno je povećanje plaća za 20 posto u sljedeće dvije godine, a dogovorena satnica je 2.45 marke. Pored toga, povećana je naknada i za noćni rad.

Predsjednica Vlade HNK Marija Buhač podsjetila je da je nova Vlada u pregovore sa zdravstvenim radnicima ušla u završnoj fazi, kazavši kako je ovo samo početak velikog posla koji je pred njima.

"Odbranimo r(ij)eke Balkana": Pogledajte dokumentarni film 'Zajedništvo'

"Odbranimo r(ij)eke Balkana": Pogledajte dokumentarni film 'Zajedništvo'

"Ovo potpisivanje Kolektivnog ugovora nosi značajno opterećenje za zdravstveni sistem i samo ako svi budemo angažirani na uspostavljanju sistema koji će osigurati ekonomičnu raspodjelu financijskih sredstava i ekonomičan utrošak tih sredstava te programe reforme u sistemu zdravstva, od utvrđivanja kriterija za plaćanje do realizacije u zdravstvenim ustanovama, ovaj sistem može opstati", pojasnila je ona.

Riječ je, kako je navela, o dodatnih 44 miliona maraka.

Unatoč znatnim sredstvima koja će biti potrebno izdvojiti, ministar Bevanda smatra da su sve prepreke premostive ako postoji razumijevanja. Također je naveo da će trebati napraviti temeljitu reformu kako bi zdravstvo i dalje moglo ostati na zdravim nogama.

"Ovaj Kolektivni ugovor sa sobom je nosio korekciju i satnice za ljekare, stomatologe i doktore medicine. Ne može biti razlika u satnici u istoj instituciji, tako da je to jedno dodatno opterećenje", pojasnio je on.

Predstavnik sindikata Ivica Anić rekao je da su ovime osigurali veća primanja za više od četiri hiljade radnika, zahvalivši predsjednici Vlade i ministru što su ih u kratkom vremenu pozvali na razgovor, saslušali njihove probleme i krenuli u rješavanje.

Predsjednica Vlade HNK Marija Buhać osvrnula se i na probleme u Domu zdravlja Konjic čiji su uposlenici nedavno dobili jednu plaću od četiri koliko im se dugovalo, nakon čega su ljekari povukli kolektivni otkaz i nastavili s radom.

"Problemi Doma zdravlja Konjic su problemi koji se vuku duži niz godina. Nisu vezani samo za iznose financiranja, problemi su višeslojni. Na zadnjoj sjednici imali smo inicijativu vezanu za to i odlučili smo održati sastanak s predstavnicima Doma zdravlja Konjic i predstavnicima Grada Konjic, kao osnivačima te ustanove, kako bismo dobili prvu preliminarnu analizu a onda definirali daljnje korake", rekla je Buhač.

Pojasnila je da u Domu zdravlja Konjic postoje problemi organizacije zdravstvene zaštite te da samo u činjenici da u ovoj ustanovi nije zaživjela porodična medicina oni gube jako velike iznose financijskih sredstava koje im dodjeljuje Zavod. Kako kaže, veliki su problemi nastali i pri samoj podjeli bolnice i Doma zdravlja, odnosno ko tu što plaća i radi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije