Denis Bećirović i Olaf Scholz u Berlinu: 'Nema sporog ni brzog razbijanja Bosne i Hercegovine'

2
Radiosarajevo.ba
Denis Bećirović i Olaf Scholz u Berlinu: 'Nema sporog ni brzog razbijanja Bosne i Hercegovine'
Foto: Predsjedništvo BiH / Denis Bećirović i Olaf Scholz u Berlinu

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je u Berlinu s kancelarom Savezne Republike Njemačke Olafom Scholzom.

Tokom sadržajnog razgovora Bećirović je istakao da su odnosi između Bosne i Hercegovine i SR Njemačke vrlo dobri i prijateljski, te da se SR Njemačka, od 1990-ih godina do danas, dokazala kao snažan partner i prijatelj države Bosne i Hercegovine.

On je naglasio da je veoma važno da najviši zvaničnici SR Njemačke upućuju jasne poruke da nedvosmisleno podržavaju Bosnu i Hercegovinu, kao i da ističu da neće biti ni brzog, ni sporog razbijanja države Bosne i Hercegovine. Posebnu zahvalnost Bećirović je iskazao za podršku koju bilateralno Vlada SR Njemačke pruža Bosni i Hercegovini kroz razvojnu pomoć u provedbi reformi i izgradnji kapaciteta u procesu evropskih integracija.

Reuf Bajrović tvrdi: Protivno američkim partnerima, "Trojka" izdaje državu BiH!

Reuf Bajrović tvrdi: Protivno američkim partnerima, "Trojka" izdaje državu BiH!

SR Njemačka je jedan od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine. Ukupna vanjskotrgovinska razmjena Bosne i Hercegovine i Njemačke je u stalnom porastu, a za prošlu godinu iznosila je rekordnih 5,6 milijardi KM. Interes Bosne i Hercegovine je dodatno jačanje ekonomske saradnje s najjačom ekonomskom silom u Evropskoj uniji, a posebno privlačenje direktnih inozemnih investicija.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović informirao je kancelara Scholza o važnosti što skorijeg otvaranja pregovora o članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji. Na taj način, poručio je Bećirović, otvoriće se prostor za suštinske reforme u Bosni i Hercegovini, koje će imati pozitivne efekte na bosanskohercegovačku ekonomiju i društvo u cjelini.

Posebno je izrazio zahvalnost angažmanom SR Njemačke u okviru Berlinskog procesa, nastavkom posvećenosti i podrške SR Njemačke s ciljem ubrzanja evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana, ekonomskog i infrastrukturnog razvoja, te unapređenja regionalne saradnje.

Kancelar SR Njemačke Olaf Scholz je naglasio da je Njemačka jedan od glavnih zagovornika evropskog puta Bosne i Herecgovine, te da ostaje snažan partner Bosni i Hercegovini u provedbi reformi, koje će osigurati unapređenje vladavine prava, demokratije i ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine. Istakao je kako je interes SR Njemačke postizanje trajne stabilnosti u regionu kroz osiguranje evropske perspektive za sve zemlje Zapadnog Balkana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije