Bećirović u Berlinu: Njemačka će nastaviti jačati odbrambene kapacitete BiH

4
Radiosarajevo.ba
Bećirović u Berlinu: Njemačka će nastaviti jačati odbrambene kapacitete BiH
Foto: Predsjedništvo BiH / Sastanak Denisa Bećirovića i Borisa Pistoriusa u Berlinu

Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, boravio je u glavnom gradu Njemačke gdje se sastao s ministrom odbrane ove zemlje Borisom Pistoriusom.

Saopćenje iz kabineta Denisa Bećirovića prenosimo u cijelosti: 

"Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je razgovarao s ministrom odbrane Savezne Republike Njemačke Borisom Pistoriusom u sjedištu Ministarstva odbrane u Berlinu.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Dr. Bećirović je istakao da SR Njemačka, kao jedan od ključnih evropskih partnera, pruža izuzetnu podršku reformskim i euroatlantskim integracijskim procesima u Bosni i Hercegovini, što se posebno ogleda kroz značajno participiranje u projektu NATO-a za izgradnju odbrambenih kapaciteta Bosne i Hercegovine.

U tom smislu, član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović zahvalio se ministru Pistoriusu na konkretnoj pomoći SR Njemačke, koja se odnosi na nabavku vojne opreme, uniformi, kao i inicijativi podrške uređenju objekata i infrastrukture na lokacijama Oružanih snaga BiH.

Dr. Bećirović i ministar Pistorius složili su se o važnosti održavanja stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini i regiji Zapadnog Balkana. Sagovornici su konstatirali da je od izuzetne važnosti očuvanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine i Dejtonskog mirovnog sprazuma.

Tokom razgovora ministar odbrane SR Njemačke Boris Pistorius je rekao da dvije zemlje ostvaruju veoma dobru saradnju u oblasti odbrane, te da je Njemačka partner Bosne i Hercegovine, koja snažno podržava reformske procese u oblasti odbrane. On je naglasio da će SR Njemačka nastaviti pružati snažnu podršku Bosni i Hercegovini i njenom odbrambenom sektoru, posebno u pogledu izgradnje državnih odbrambenih kapaciteta, kao i sveukupne sigurnosti i stabilnosti.

Ministar Pistorius je, između ostalog, informirao dr. Bećirovića o nastavku sudjelovanja njemačkih vojnika u operaciji ALTEA, te čvrstoj privrženosti implementaciji mandata EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović zahvalio se na odluci Njemačke da njeni vojnici učestvuju u misiji ALTEA, te je naglasio da se time osnažuje sposobnost i relevantnost snaga EUFOR-a u Bosni i Hercegovini."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije