Udruženje žrtava pozvalo Sattlera da osudi prezentaciju 'hrvatskog naslijeđa': 'Vrijeđa zdrav razum'

6
Radiosarajevo.ba
Udruženje žrtava pozvalo Sattlera da osudi prezentaciju 'hrvatskog naslijeđa': 'Vrijeđa zdrav razum'
Foto: Facebook / U utorak 9. novembra 1993. srušen Stari most u Mostaru

Udruženja žrtava i svjedoka genocida pozvalo je šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera da u saradnji sa ostalim EU parlamentarcima i drugim predstavnicima u EU oštro osudi i ignoriše predstavljanje tzv. materijalne i namaterijalne baštine Hrvatske koju će večeras u EU Parlamentu prezentovati hrvatska europarlamentarka Željana Zovko povodom 20. godišnjice obnove Starog mosta u Mostaru, a koji je prikazan kao dio "Hrvatskog naslijeđa".

"Pozivamo Vas da u saradnji sa ostalim EU Parlamentarcima i drugim predstavnicima u EU oštro osudite i ignorirate najavljeni događaj i ne dozvolite da institucije Evropske unije budu mjesto gdje se negira, falsificira svjetsko kulturno naslijeđe i naslijeđe Međunarodnog krivičnog suda iz Den Haga /MKSJ/ i vrijeđa zdrav razum svakog slobodnog čovjeka", stoji u dopisu Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Iz Udruženja napominju da je presudama MKSJ nepobitno utvrđeno da su most srušili pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) u okviru udruženog zločinačkog plana, na čijem čelu je bio predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Udruženje je Sattleru dostavilo citat iz presude protiv Jadranka Prlića i iz tzv. predsjedničkih transkripata koji su nastali u uredu predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana.

"Pokušaj vlasti HVO-a da minimiziraju ili prikriju svoju odgovornost za rušenje Starog mosta. Na sastanku u Predsjedničkim dvorima u Zagrebu 10. novembra 1993. na kojem su Franjo Tuđman, Mate Boban, Jadranko Prlić, Mate Granić i Perica Jukić - Vijeće ističe da je spomenuta petorka ubrzo počela raspravljati  ne o pitanju utvrđivanja odgovornosti za rušenje Starog mosta, već o razlozima koji bi se mogli navesti kako bi se spriječilo da međunarodna javnost vjeruje da su oružane snage HVO-a bile odgovorne", piše u ovom dokumentu. 

Iz udruženja ističu da, ne samo da Republika Hrvatska nikada nije osudila rušenje Starog mosta, nego i danas negira presudu MKSJ protiv Jadranka Prlića u kojoj je utvrđeno ko je srušio Stari most i negira presude MKSJ da je Republika Hrvatska učestvovala u međunarodnom oružanom sukobu u BiH i UZP – u, kojeg je pravosnažno utvrdio MKSJ.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije