Otvoreno pismo IGK Željani Zovko: 'Radite sramni, grubi falsifikat'

8
Radiosarajevo.ba
Otvoreno pismo IGK Željani Zovko: 'Radite sramni, grubi falsifikat'
FOTO: AA / Stari most u Mostaru

Povodom 20. godišnjice otvaranja Starog mosta u Mostaru, hrvatska evroparlamentarka Željana Zovko, ujedno i potpredsjednica Kluba zastupnika EPP, u EU Parlamentu predstavit će u Briselu "materijalnu i namaterijalnu baštinu Hrvatske i BiH".

U nastvku pročitajte otvoreno pismo Instituta za istraživanje genocida Kanada upućeno Željani Zovko.

"Evropska parlamentarko radite sramni, grubi falsifikat koji samo potvrđuje vaše namjere prema Bosni i Hercegovini."

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

"Preporučujemo vam da ispričate i da je Stari most srušen u udruženom zločinačkom poduhvatu Hrvatskog vijeća odbrane i Hrvatske vojske, presuđenom od strane međunarodnih sudova o čemu svjedoči i najnovini snimak rušenja objavljen prošle godine."

"Prestanite sa sramnim provokacijama i faslifikatima. Dok ne prestanete da vas podsjetimo na činjenice. Stari most je svjetska kulturna baština iz Bosne i Hercegovine, a nikakva hrvatska baština. Negiranje Starog mosta kao svjetske kulturne baštine iz Bosne i Hercegovine
je radikalno nečovječan i apsolutno podao koncept koji najviše ruši vaš ugled jer čitav svijet dobro zna kome pripada Stari most."

Oručević odgovorio Željani Zovko: 'Sramotna i glupa provokacija'

Oručević odgovorio Željani Zovko: 'Sramotna i glupa provokacija'

"Baš zbog takvih kao što ste vi, danas je više nego ikada potrebno formirati i jačati historijsku svijest o Starom mostu kao bitnoj bosanskohercegovačkoj i svjetskoj kulturnoj baštini."

Također su rekli da je potrebno razvijati svijest o mostarskom urbicidu što zahtijeva da se čuva sjećanje kao i da se procesuiraju svi oni koji su odgovorni za strašno rušenje Spomenika mira.

"Na mostarskom urbicidu se temelji istina i maksimalno sužava prostor za sve i bilo kakve aktuelne i potencijalne falsifikate, manipulacije i laži. Mi imamo svetu dužnost sprečavanja ponovnog buđenja zastrašujućih zločinačkih duhova", stoji u pismu.

Naveli su da će i dalje čuvati istinu o Starom mostu isključivo kao svjetskoj kulturnoj baštini iz Bosne i Hercegovine, ali ne sa onima koji neprestano provociraju i zlonamjerno, sramno napadaju na istinu o Starom mostu koji je na popisu zaštićene kulturne baštine UNESCO-a kao jedan od najljepših povijesnih mostova u Evropi.

I na kraju Stari most kao svjetska kulturna baština iz Bosne i Hercegovine ima podršku čitavog normalnog svijeta, kao svjetski Spomenik mira i građevina koja je u samom vrhu svih značajnih svjetskih kulturnih preporuka. Danas je Stari most jedan od najvećih kulturnih i ekonomski potencijala Mostara i Bosne i Hercegovine, naveli su u pismu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije