Optuženi bivši pripadnici HVO-a: Šta su 1993. radili Miro Stanković i Goran Bošnjak u Mostaru?

2
BIRN - Detektor.ba
Optuženi bivši pripadnici HVO-a: Šta su 1993. radili Miro Stanković i Goran Bošnjak u Mostaru?
Foto: EPA - EFE / Mostar, kolektivna dženaza 1998.

Kantonalni sud u Mostaru potvrdio je optužnice protiv Mire Stankovića i Gorana Bošnjaka, bivših pripadnika Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1993. u Mostaru, potvrđeno je za Detektor.

Optužnica je potvrđena protiv Mire Stankovića zvanog Mirče koji se tereti da je, kao pripadnik Vojne policije HVO-a, nečovječno postupao prema civilima bošnjačke nacionalnosti.

Prema optužnici Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, u koju su novinari Detektora imali uvid, Stanković se tereti da je 5. augusta 1993. u Šantićevoj ulici u blizini zgrade Pošte – nakon što je naredio postrojavanje civila koji su taj dan dovedeni iz logora "Heliodrom" na prinudni rad – nepoznatom vojniku pokazao na jednog civila govoreći: "Evo, ovaj je zapalio našu crkvu na Aladinićima".

U Vijeću sigurnosti UN-a održana sjednica o Bosni: Govorili Schmidt, Lagumdžija, Cvijanović, Wood...

U Vijeću sigurnosti UN-a održana sjednica o Bosni: Govorili Schmidt, Lagumdžija, Cvijanović, Wood...

Optuženi je zatim prišao oštećenom i udario ga šakom u prsa, poslije čega ga je nastavio više puta udarati nogama, polomivšu mu rebra, a nakon toga je iz automatske puške izvadio dva okvira i njima ga udarao više puta po glavi, a  oštećeni je krvario od udaraca.

Stanković se tereti da je istog dana u podrumu zgrade Pošte – gdje su se nalazili zatvorenici iz "Heliodroma" – drugog oštećenog udarao šakama i drškom noža po glavi, čime ga je oborio na pod. Prethodno je prišao oštećenom, držeći u ruci veliki nož-mačetu, koji mu je prislonio na stomak, obraćajući mu se riječima: "Hoćeš li da ti rasparam stomak?"

Tereti se da je zlostavljao još jednog zatvorenika – tukući ga nogama, željeznom i bakarnom šipkom, kablom i gumenim čekićem po stomaku i leđima. Nakon što je oštećenog natjerao da potrbuške legne u vodu, navodi se u optužnici, zatrčao se prema njemu i cijelom težinom tijela mu skočio nekoliko puta na leđa, a od siline udaraca oštećenom su polomljena rebra.

Optužnica je potvrđena i protiv Gorana Bošnjaka zvanog Babuša, koji se tereti da je u svojstvu pripadnika Treće bojne Vojne policije HVO-a počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Bošnjak se tereti da je s još dvojicom vojnika 10. maja 1993. iz stana u ulici Moše Pijade odveo jednog civila bošnjačke nacionalnosti, nakon što su mu stavili lisice na ruke te mu naredili da uđe u bijelo vozilo "Pezejac". Oštećenog su potom sproveli u zatočenički objekat "Mašinski fakultet" u Mostaru, gdje su bili zatvoreni pripadnici Armije BiH i civili bošnjačke nacionalnosti s područja općine Mostar.

Posmrtni ostaci te osobe pronađeni su u masovnoj grobnici "Rimski bunar" na Gorancima, navodi se u optužnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije