Sud BiH raspisao međunarodnu potjernicu za Rajkom Karlicom, osuđen za ratne zločine

0
Radiosarajevo.ba
Sud BiH raspisao međunarodnu potjernicu za Rajkom Karlicom, osuđen za ratne zločine
Foto: Sud BiH / Suđenje Karlici

Sud Bosne i Hercegovine raspisao je centralnu i međunarodnu potjernicu za Rajkom Karlicom, nepravosnažno osuđenim na 15 godina zatvora za ratni zločin na području Bosanskog Novog. 

Karlici je nakon izricanja presude, kojoj nije prisustvovao, određen pritvor.

"Nakon svih izvršenih provjera te nakon što je konstatovano da je optuženi Rajko Karlica nedostupan organima krivičnog gonjenja, a za kojeg optuženog je utvrđeno da postoji osnov za određivanje pritvora, Sud je donio naredbu o raspisivanju centralne i međunarodne potjernice", odgovorili su iz te institucije za Detektor.

Prvi maj - Praznik rada: Šta znače 'tri osmice' i zašto crveni karanfili

Prvi maj - Praznik rada: Šta znače 'tri osmice' i zašto crveni karanfili

Ranije je Sud u odgovoru naveo da su svi optuženi koji su proglašeni krivima već uhapšeni, izuzev Karlice, jer nije bio na adresi nego u drugom gradu.

Prvostepenom presudom Sud BiH je, osim Karlice, osudio Ranka Balabana, Ratka Goronju, Nikolu Reljića, Mirka Odžića te Ranka i Dragana Baltića na po 18 godina zatvora, Milenka Brčina i Milenka Babića na po 15, dok je Miroslav Kapetanović osuđen na devet godina zatvora za zločine počinjene na području Bosanskog Novog.

U presudi se navodi da su optuženi 22. juna 1992. krenuli u sela Ekiće i Aliće, natjerali civilno bošnjačko stanovništvo da izađe iz kuća, muškarce tukli, dok su žene i djeca to posmatrali, nakon čega su na muslimanskom groblju ubijena 24 muškarca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije