Lavić: Etnošovinisti obmanjuju EU javnost o “ugroženosti” svojih naroda koje junački pljačkaju

8
Radiosarajevo.ba
Lavić: Etnošovinisti obmanjuju EU javnost o “ugroženosti” svojih naroda koje junački pljačkaju
Foto: Radiosarajevo.ba / Senadin Lavić

U Bakincima su Dodik i Čović osmislili paket na koji se "Trojka" treba “uloviti, kaže u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba prof. dr. Senadin Lavić, profesor na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu nakon što su obznanjeni vrlo kontroverzni detalji dogovora državne koalicije nedaleko od Banje Luke.

Kontrola nad CIK-om

Podsjetimo, na imanju predsjednika bh. entiteta RS u Bakincima kod Banje Luke u četvrtak, 18. januara, susreli su se lideri stranaka koje su u vlasti na državnom nivou: Milorad Dodik (SNSD), Dragan Čović (HDZ), Nermin Nikšić (SDP), Elmedin Konaković (NiP) i Edin Forto (NS). Javnost je poturen navodni dogovor koji miriše na uvod u vrhunac realizacije politika osovine Čović-Dodik.

"Njima je najvažnije ostvariti kontrolu nad Centralnom izbornom komisijom (CIK) i model kod izbora članova Predsjedništva po kojem bi dobili zemlju i državu totalno razdijeljenu po etničko-religijskim šavovima. Tu je i Ustavni sud BiH na koji puca Dodik radi budućih odluka u interesu njegove politike. Bojim se da Trojka nije u stanju da se nosi s ovim uslovljavanjem i planom", kaže Lavić za naš portal.

Elon Musk kritikovao američku politiku: Tvrdi da će upropastiti vlastitu valutu

Elon Musk kritikovao američku politiku: Tvrdi da će upropastiti vlastitu valutu

Prema njegovim riječima, predstavnici etnopolitike kao antidemokratske politike u Bosni (predsjednik udruge HNS i političke stranke HDZ BiH, dijelovi Trojke, entitetski SNSD, op. S.L.) i dalje nas obmanjuju da narodi biraju na izborima.

"Oni nam predlažu, iz svoje opčinjenosti Izbornim zakonom, preciznije Centralnom izbornom komisijom u kojoj nemaju utjecaj, da bi on trebao osigurati da plemenske grupe glasaju za svoje poglavice na pristupnim evropskim putevima Bosne. I, eto, time bi se ispunila pravda i smisao izbora! Oni, licemjerni etnošovinisti i etnofiletisti, obmanjuju evropsku javnost o 'ugroženosti' svojih naroda koje junački pljačkaju, jer ne mogu da se dočepaju svih poluga za totalnu kontrolu države", ukazuje profesor FPN.

Sjedinjene Američke Države protiv Čovićevog prijedloga: Izmjene samo kroz Ustav!

Sjedinjene Američke Države protiv Čovićevog prijedloga: Izmjene samo kroz Ustav!

Manina provodi aparthejd

Dodaje da "manjina provodi aparthejd nad većinom i u tome ne vidi ništa sporno".

"Izbor članova Predsjedništva BiH, kao ključnu temu Čovićevih naracija, etnopolitika je prilagodila za plemensko predstavljanje, nikako građansko glasanje državljana BiH. Napravila bi se 'lista Hrvata' na kojoj bi se 'pleme' izjasnilo ko će ga voditi. To znači da ne postoji država, građani, zakoni, Ustav, dogovor iz Daytona i tako redom. Plemenske liste bi značile popuno negiranje prava da svako glasa slobodno za koga hoće. To bi bilo uvođenje nove etnošovinističke diskriminacije građana i tjeralo ih da se dijele od drugih etničkih grupa. 'Lista Hrvata' preporučuje da samo Hrvat glasa za Hrvata, tako isto Bošnjak i Srbin za svoje – i time se definitivno uvodi konsocijacijsko ludilo u verziji Kasapovićkinih sljedbenika u HDZ, tragovi trećeg entiteta ili 'hrvatska teritorija' u Bosni", upozorava prof. Lavić.

Napad na presudu u slučaju Kovačević

Naglašava da "nigdje narodi nisu izborne jedinice – nigdje…"

Susret danas u Mostaru
Foto: Fena: Trojka i HDZ u Mostaru

"Svugdje biraju i glasaju građani / državljani. Naravno, etnopolitika je zasnovana na prevarama. Ovdje se ne može preko Izbornog zakona ostvariti promjena izbora za Predsjedništvo bez poštivanja Presuda Evropskog suda za ljudska prava koje su naznačile problem s tročlanim Predsjedništvom i predložile nešto drugo od projekata Čovića i Dodika i njihovih asistenata. Ne može se mijenjati model izbora članova Predsjedništva bez amandmana na Ustav. U etničko-partijskoj shemi koju predlaže jedna etnopolitika član Predsjedništva predstavlja samo Hrvate (samo Bošnjake, samo Srbe) a ne građane BiH. Etnopolitička interpretacija ne želi prihvatiti da je Predsjedništvo simbolički predstavnik svih građana države – a ne neke narodne grupe. Time bi država bila etnički razdijeljena od Predsjedništva do portira na ulazu u neku instituciju", navodi naš sagovornik.

Ovim se onemogućava da se Bosna razvija u smjeru evropske građanske demokratske države.

"Etnopolitika ne želi prihvatiti da BiH bude jedna izborna jedinica. Sada je sasvim jasno zašto je napadnuta presuda u predmetu dr. Kovačević! Tom Presudom razrješavaju se brojne nedemokratske pojave i diskriminacije građana, ali to ne interesira 'etničke' prodavače magle", zaključio je profesor Lavić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije