Sjedinjene Američke Države protiv Čovićevog prijedloga: Izmjene samo kroz Ustav!

12
Radiosarajevo.ba
Sjedinjene Američke Države protiv Čovićevog prijedloga: Izmjene samo kroz Ustav!
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Michael Murphy

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini komentirala je danas najavljene izmjene izbornog zakonodavstva u našoj zemlji.

Kako podsjećaju, Europski sud za ljudska prava (ECHR) donio je nekoliko odluka u kojima se domaćim političkim čelnicima nalaže da izmijene Daytonski ustav, a EU je naglasila da Bosna i Hercegovina ne može ući u EU bez toga.

"Najistaknutija od ovih odluka odnosi se na tročlano predsjedništvo zemlje. Sjedinjene Američke Države snažno podupiru napore političkih čelnika zemlje da postignu kompromise potrebne za izmjenu Ustava BiH u vezi s Predsjedništvom na način da ga usklade s presudama Europskog suda za ljudska prava. Međutim, to nije moguće učiniti izmjenama Izbornog zakona BiH", navode iz Ambasade.

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Potrebni su ustavni amandmani, istakli su.

"Međunarodni pravni stručnjaci, uključujući Venecijansku komisiju, bili su nedvosmisleni po tom pitanju tokom razgovora EU-SAD-a 2021-2022. o ustavnoj/izbornoj reformi s političkim strankama. Ova temeljna pravna činjenica nije se promijenila", zaključili su.

Podsjetimo, Dragan Čović, šef HDZ-a, izjavio danas da "kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH to nije moguće kroz izmjene Ustava, već je ponuđeno rješenje koje će onemogućiti da jedan narod bira predstavnika drugog naroda u kolektivnom šefu države". Više o tome šta je ponudio Čović čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije