Čović uputio prijedlog Izbornog zakona: Otkrio kako bi se birali članovi Predsjedništva BiH

11
Radiosarajevo.ba
Čović uputio prijedlog Izbornog zakona: Otkrio kako bi se birali članovi Predsjedništva BiH
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Dragan Čović

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je poslao dokument s prijedlogom izmjena Izbornog zakona, koji je izrađen u sladu s rezultatima dogovora predstavnika vladajućih stranaka na sastanku održanom prije četiri dana u Banjoj Luci.

"To nije prijedlog HDZ-a BiH nego ono o čemu su razgovarali predstavnici pet stranaka. Tu su tri elementa, jedan se element odnosi na izmjene Izbornog zakona koji tiče Centralne izborne komisije, drugi element se odnosi na izbor članova Predsjedništva BiH i treći se odnosi na tehnička pitanja ili transparentnost integritet izbornog procesa. To smo stavili u jednu cjelinu i to je odraz naših razgovora na zadnjem sastanku petorke", izjavio je Čović nakon proširene sjednica Predsjedništva i Glavnog vijeća HNS-a BiH.

Kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH, s obzirom da nije moguće postići dogovor o izmjenama Ustava, ponuđeno je rješenje koje će onemogućiti da jedan narod bira predstavnika drugog naroda u kolektivnom šefu države, dodao je.

Učenici iz Potočara posjetili Sarajevo: Posebno se oduševili vožnjom u žičari prema Trebeviću

Učenici iz Potočara posjetili Sarajevo: Posebno se oduševili vožnjom u žičari prema Trebeviću

Prema tom prijedlogu, ništa se ne mijenja kada je u pitanju izbor srpskog i bošnjačkog člana, a dodaje se uvjetna kategorija za hrvatskog člana Predsjedništva.

"Onaj ko pobjedi na listi Hrvata morat će zadovoljiti uslov da je pobijedio u barem tri kanotna koji su tamo definirani, ako nije u tri, onda u dva, ako nije u dva onda u jednom, odnosno ako nije pobijedio ni u jednom, onda je konačno izabran onaj s najvećim brojem glasova. Taj uslov onemogućava da se s 99 posto nečijih drugih glasova bira hrvatski član Predsjedništva", pojasnio je Čović.

Christian Schmidt nameće Izborni zakon do Nove godine?

Christian Schmidt nameće Izborni zakon do Nove godine?

Dodao je kako se nada da će do kraja februara izmjene Izbornog zakona BiH biti usvojene u Parlamentarnoj skupštini BiH, kao i set europskih zakona kako bi onda Bosna i Hercegovina u martu dobila zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Više od izmjenama izbornog zakona čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije