Lana Prlić: Izvještaj Vlade FBiH friziran, kao da nikad nisu ni sjeli da razgovaraju

3
Radiosarajevo.ba
Lana Prlić: Izvještaj Vlade FBiH friziran, kao da nikad nisu ni sjeli da razgovaraju
Facebook / Lana Prlić

Zastupnica u Federalnom parlamentu Lana Prlić (SDP) osvrnula se na izvještaj o radu Vlade Federacije BiH u prošloj godini, nakon što on nije usvojen u Predstavničkom domu. Tvrdi da je izvještaj friziran.

"Izvještaj Vlade FBiH ove godine nije dobio potrebnu većinu. Ovo je sedma godina mandata ove Vlade, kojima sam čestitala, jer djeca koja su se rodila u godini kada je imenovana na jesen će poći u školu. Upravo ta Vlada FBiH je sama sebe ocijenila sa skromnih 86 posto izvršenja planiranih aktivnosti za 2020. godinu", navela je potpredsjednica SDP-a na svom Facebook profilu.

Prema njenim tvrdnjama, izvršenje od 86 posto frizirano je kojekakvim edukacijama, nadzorima.

"Ono što je također interesatno da većinu ministara aktuelne Vlade, zastupnici nisu ni vidjeli, jer se ne udostoje ni prisustvovati sjednicama gdje se raspravlja o izvještajima, planovima, budžetu...", kazala je Prilić.

Ona je navela i primjere nekoliko ministarstava, među ostalim i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike. Iako su naveli da je procenat izvršenja plana za 2020. godinu 92 posto, Prlić je konstatirala da je socijalna zaštita u praksi daleko od dobre.

"Centri za socijalni rad se pretrpavaju administrativnim poslovima i time se radnicima i radnicama centara ne dozvoljava da imaju dovoljno vremena i prostora da se bave onim zbog čega su tu, smatra Prlić.

Osvrnula se i na prošlogodišnji cilj Ministarstva da unaprijedi položaj osoba sa invaliditetom. Istakla kako su u izvještaju Ombudsmena ljudska prava za 2020. naglašena nikad više ugrožena prava osoba sa invaliditetom.

Federalno ministarstvo zdravlja u doba pandemije ocijenilo se sa 89 posto izvršenja plana za 2020. godinu.

"Često u medijima čujemo "prebacivanje odgovornosti" zbog nenabavki vakcina, donošenja mjera... A to isto ministarstvo u svom izvještaju je navelo da ima 100 posto izvršenja koordinacije sa državnim i kantonalnim nivoima", ukazala je Prlić.

Kako je dalje navela, Federalno ministarstvo obrazovanja, koje nema ministra, bilo je skromnije pa se ocijenilo sa 77 posto izvršenja, za razliku od prethodnih izvještaja gdje su naveli da je izvršenje 100 posto.

"Čak su i naveli razlog zašto imaju izvršenje 77 posto, a razlog tome je ukidanje i smanjenje pojedinih transfera za obrazovanje. Upravo je opozicija ukazivala na rebalansu budžeta da se smanjuju ti transferi. Sredstva se ne mogu smanjiti bez pristanka ministarstva, a svaki amandman opozicije je odbijen", zaključuje Prlić.

Opisujući u brojevima prošlogodišnji rad Vlade, Prlić je navela da je to 15.000 izgubljenih radnih mjesta; hiljade mrtvih od koronavirusa - gdje smo, kako tvrdi, u samom vrhu liste država po broju umrlih na 100.000 stanovnika; 10 miliona KM za respiratore koji su predmet potvrđene optužnice za privredni kriminal te 17 miliona KM više za plate i naknade u odnosu na godinu kada su bili izbori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije