Vlada FBiH o nabavci vakcina protiv koronavirusa

0
Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH o nabavci vakcina protiv koronavirusa
Foto: Vlada FBiH / Sjednica u Sarajevu

Vlada Federacije BiH se, na današnjoj sjednici u Sarajevu, upoznala sa infomacijom o provođenju postupka ispitivanja tržišta, obavljenim pregovorima s proizvodačima vakcina ili ovlaštenim zastupnicima u svrhu nabavke vakcina protiv koronavirusa. u periodu od 26. do 31. marta 2021. godine.

"Vladi su prezentirani i očitovanje Zavoda za javno zdravstvo FBiH na zaključak sa sjednice od 25. marta 2021. godine, te informacija o aktivnostima članova Pregovaračkog tima za nabavku vakcina protiv koronavirusa (COVID-19) za potrebe građana FBiH.

Ovlastili su Zavod za javno zdravstvo FBiH da na zahtjev ponuđača/dobavljača i/ili proizvođača može dati Izjavu o odricanju mogućnosti pritužbi prema ponuđačima/dobavljačima i/ili proizvođačima vakcina protiv koronavirusa, u slučaju negativnih posljedica vakcinacije, na način kako je ta Izjava formulirana u postupku nabavke vakcina kroz COVAX mehanizam.

Zavod je zadužen i da Pregovaračkom timu za nabavku vakcina dnevno dostavlja tabelarni pregled podataka napretka procesa postupka nabavke, u odnosu na svakog pojedinačnog potencijlanog ponuđača/dobavljača.

Premijer FBiH je ovlašten da potpiše pisma namjere koja budu zatražena od Zavoda za javno zdravstvo i Ureda federalnog premijera, nakon iskazane spremnosti za nabavku vakcina protiv koronavirusa za potrebe FBiH i za kompanije koje trenutrno nisu registrirane kao veleprometnici lijekovima", piše u saopćenju Vlade FBiH.

Inače, premijer Federacije BiH danas je, u svojstvu člana Pregovaračkog tima za nabavku vakcina protiv koronavirusa (COVlD-19) za potrebe građana FBiH, upoznao članove Vlade o dosad poduzetim aktivnostima.

Premijer je u više navrata održao sastanke i razgovarao s ambasadorom NR Kine u BiH, sastao i sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH, a ostvarena je i komunikacija sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, te Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

S ciljem mogućnosti samostalne nabavke vakcina, premijer je u stalnoj je komunikaciji sa ambasadorima BiH u Ruskoj Federaciji, NR Kini, Republici Turskoj, Maleziji, te Stalnim predstavnišvom BiH pri UN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije