Nenadić: Hospitalizirano 16 osoba, dvije su na respiratorima

Radiosarajevo.ba
Nenadić: Hospitalizirano 16 osoba, dvije su na respiratorima
Screenshot / Mario Nenadić

Na današnjoj press konferenciji Kriznog štaba Kantona Sarajevo, premijer Vlade KS-a Mario Nenadić kazao je da je u protekla 24 sata testirano 105, a pozitivnih je bilo četvero.

Hospitalizirano je ukupno 16 ljudi, a dvije osobe su na respiratorima. Aktivnih rješenja o kućnoj izolaciji je 61, a preminule su, na žalost, četiri osobe.

"Broj oporavljenih do sada iznosi 15, a u zadnja 24 sata pet osoba. Podsjećam da u KS imamo i tužnu statistiku od četiri naša preminula sugrađanina od posljedica koronavirusa", dodao je.

Napomenuo je da je trenutno 61 osoba na liječenju u kućnoj izolaciji u KS.

"Što se tiče statistike kršenja izolacije, moram pohvaliti sve nas, a posebno građane KS. Od ukupno 1.306 kršenja samoizolacije, u zadnja 24 sata prvi put nakon petnaestak dana imamo tako dobru statistiku, odnosno 4 kršenja samoizolacije i 28 kršenja policijskog sata. Nismo imali osobe u prisilnoj izolaciji, što znači da nije bilo povratnika u kršenju kućne izolacije, odnosno samoizolacije", kazao je Nenadić, apelujući i dalje građane da poštuju poreporuke i mjere.

"Ne smijemo dozvoliti da nas zavaraju ove dobre statistike kako u smislu broja oboljelih tako i u smislu kršenja samoizolacije i policijskog sata. Mislim da trebamo nastaviti sa poštivanjem mjera federalnih i kantonalnih štabova i nadležnih institucija", rekao je premijer Kantona Sarajevo.

Kada se radi o kapacitetima, istakao je da KS može biti zadovoljan osiguranim kapacitetima kada se radi o prostoru za izolaciju i kapacitetima za testiranje.

"Osiguran je dovoljan broj testiranja i testova u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Sljedeća sedmica će biti posebno aktivna u smislu testiranja jer čuli ste već najave da se sada kreće s masovnim testiranjem", kazao je Nenadić, dodajući da u KS postoji i dovoljan broj smještajnih kapaciteta za potrebe karantine.

"Za sad je jedan karantin osiguran u prostoru Studentski dom Bjelave, ali je u potpunosti spreman i drugi prostor u Studentskom domu Nedžarići", kazao je.

Kada je riječ o potrebana za zaštitnom i medicinskom opremom u KS, istakao je također da je i po tom pitanju situacija dobra.

"KS je izdvojio značajna budžetska sredstva već u ranoj fazi, tako da smo osigurali nesmetanu liniju snadbjevanja zaštitnom i medicinskom opremom. Već sljedeće sedmice se očekuje i isporuka 30 respiratora u saradnji UNDP-om, 15 su iz naših sredstava, a 15 očekujemo kao potpora zajedničkim ulaganjima od UNDP-a", rekao je Nenadić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije