Krizni štab KS o broju zaraženih, odbjeglim pacijentima i vikendu koji je pred nama

Radiosarajevo.ba
Krizni štab KS o broju zaraženih, odbjeglim pacijentima i vikendu koji je pred nama
Foto: EPA-EFE / Ispred Opće bolnice

Na današnjoj press konferenciji Kriznog štaba Kantona Sarajevo, Aida Pilav kazala je da je u protekla 24 sata testirano 186, a pozitivnih je bilo četvero.

Hospitalizirano je ukupno 18 ljudi, a dvije osobe su na respiratorima. Aktivnih rješenja o kućnoj izolaciji je 60.

U KS, pozitivnih na virus je ukupno 99, potpuno izliječenih je 10, a preminule su četiri osobe.

Pilav je odgovorila i na pitanje novinara o klasteru SIPA i istaknula da je dio zaposlenika sa područja FBIH i RS-a.

"Imamo dva pozitivna slučaja s područja KS, koja su vezana za taj indeks slučaja, do sada je napravljeno 12 izolacija", kazala je Pilav

Osvrnula se i na grupu putnika iz Švedske koja tvrdi da nema nikakvo rješenje i da su im nalazi negativni, te je istaknula da se grupno rješenje izdaje od strane Federalnog Ministarstva zdravstva, te da je sve u njihovoj nadležnosti. 

"Tražili smo od WHO-a da li se u slučaju COVID-19 može ići na skraćenje karantina i dobili smo odgovor da se može smanjivati, tj. da će se nakon 14 dana ukoliko nema razvoja simptoma uraditi ponovno testiranje i skratiti karantin na 14 dana", poručila je Pilav.

Odgovorili su i na pitanje o odbjeglom pacijentu sa Podhrastova, Pilav je kazala da su policajci bili adekvatno zaštićeni, sve po propisima. Ona je pozvala sve sugrađane da budu solidarni u situaciji u kojoj se svi nalazimo, te da usko sarađuju sa svojim zdravstvenim radnicima i dodala je da se zdravstveno stanje svih građana prati nevezano za cjelokupnu situaciju.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismir Jusko, kazao je da je policijski sat prekršilo 29 lica, a devet lica je prekršilo mjere izolacije.

"U jučerašnjem danu imali smo dvije situacije u kojima smo određena lica morali rješavati slobode. Pripadnici MUP-a KS su imali jedno djelo iznude, a ono je kazalo da je pozitivno na koronu i da ima izdato rješenje za izolaciju. Razgovarali smo ovim stvarima i to će biti jedna posebna tema u narednom periodu, jer ovo je prvi slučaj da se susrećemo sa osobom koja je izvršila kriminalnu radnju i zaražena je.

Pripadnici MUP-a su za manje od 60 minuta locirali i osobu koja je napustila izolatorij na Podhrastovima. Kada smo ga prebacili u Hitnu pomoć, lice je iskoristilo jedno stajanje i pokušalo pobjeći. Adekvatno su reagovali i jučerašnja akcija je kataloški primjer kako policajci riskiraju svoj život u zaštiti građana. Želim da se zahvalim kolegama koje su uspješno izvele ovu akciju. Iz informacija koje smo dobili iz EU je osoba koja je dosta dobro toga uradila za BiH, ali ja ću sada reći kao ministar MUP-a da bez obzira ko je on i gdje radi, mi se nećemo libiti da uradimo stvari koje su potrebne da zaštitimo građane", rekao je Jusko.

Ministar se osvrnuo i na prijetnju policajcima putem portala, te je istaknuo da nikada neće dozvoliti da neko na bilo koji način prijeti njegovim kolegama.

"Ako uzmemo u obzir da smo u proteklom periodu izgubili trojicu naših kolega, mi nećemo nikada dozvoliti da neko prijeti našim kolegama i svaku ćemo prijetnju i sličnu situaciju najstrožije kazniti", poručio je Jusko.

Istaknuo je da kada se prošire kapaciteti za smještaj migranata u centrima, MUP će ih sklanjati.

"Jedan od naših kolega je pozitivan na koronu, imamo osam naših kolega koje su u izolaciji. Svi imaju plan B, mi nemamo plan B, ne možemo povući naše kolege iz penzije. Zamolio bih sve naše sugrađane da poštuju mjere i za vikend koji je pred nama. Mjere se ne mogu parcijalno provoditi. Dok budemo imali situacije da su izletišta puna, dovodimo se u situaciju da se uvedu strožije mjere. Mi ćemo zbog zaštite života građana sve uraditi, nije MUP-u u interesu da piše kazne, ali ako budemo morali to ćemo raditi. Poručujem da će naše kolege biti na svim izletištima i ovaj vikend", zaključio je Jusko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije