Ismir Jusko odgovorio građanima: Nastavit ćemo vam kvariti izlete

Fena
Ismir Jusko odgovorio građanima: Nastavit ćemo vam kvariti izlete
Screenshot / Ismir Jusko

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismir Jusko saopćio je danas da je u sukobu migranata u nedjelju u kampu u Blažuju povrijeđeno njih 20.

"Jedna osoba je teže povrijeđena i zadržana je na liječenje na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo", dodao je Jusko.

On je na online konferenciji za medije naveo da je u sukobu učestvovalo nekoliko stotina migranata. Osoblje kampa se povuklo strahujući za svoju sigurnost.

"Pripadnici MUPKS, posebno specijalne jedinice su spriječili dalje širenje sukoba", kazao je Jusko i dodao da će uviđaj, koji je u toku, pokazati uzroke sukoba.

Jusko je izvijestio i da je mjere policijskog sata prekršilo 30 osoba, ali, da je u odnosu na raniji period, kada je mjere izolacije kršilo i više od 100 osoba, mjere se ipak poštuju.

On smatra da je na smanjenje broja prekršitelja izolacije uticalo i uvođenje mjera prisilne izolacije, a takva mjera je izrečena do sada za sedam osoba.

Naveo je i podatak za dvije osobe koje su prekršile mjeru izolacije – jedna osoba se komotno vozila biciklom po gradu, a druga osoba je otišla na more u Neumu i tek se drugoga dana vratila u Sarajevo.

Također je naveo i da se građani tokom vikenda nisu pridržavali propisanih mjera, nošenje maske, fizička distanca, te su se okupljali na izletištima i žalili se na „uznemiravanje“ policije.

Jusko je poručio „ukoliko je greška što želimo da ih zaštitimo, njihov život i život građana, onda će policija nastaviti da im „kvari izlete“.

Uputio je apel i zaštitarskim agencijama da provode mjere i u trgovinama uvode red.

"Mi smo svi dobili jasne instrukcije - da štitimo život i zdravlje građana upravo kroz mjere koje su donesene. Ne želimo da naši sportski centri postanu mrtvačnice, kao u nekim drugim državama", poručio je Jusko i zahvalio građanima koji se pridržavaju mjera.

Dodao je da oni koji se tokom vikenda ne pridržavaju propisanih mjera, policija će spriječiti, a postoji i mogućnost da bude uveden dvodnevni policijski sat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije