U Sarajevu pozitivno deset osoba, među njima trudnica i dvoje djece

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu pozitivno deset osoba, među njima trudnica i dvoje djece
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

U posljednja 24 sata u Kantonu Sarajevo na novi koronavirus (COVID-19) testirane su  182 osobe, a od tog broja, pozitivno je deset. Među njima, u jednom slučaju radi se o retestiranju. 

Saopćeno je to na redovnoj zajedničkoj pres-konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo.

Kako je kazala Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS na Klinici Podhrastvi hospitaliziran je 21 pacijent, od kojih su dva na respiratoru. U posljednja 24 sata oporavljene su tri osobe. 

Aida Pilav - undefined

Foto: Anadolija: Aida Pilav

Govoreći o stanju od 31. januara do 14. aprila, kazala je da je testirano 1.515 osoba, a da je pozitivnih 84. Od toga sedam je retestiranih slučajeva, osam izliječenih te četiri smrtna. 

Pilav je kazala da je među novooboljelim u posljednja 24 sata i dvoje djece. Oni su, kako je rekla, zbrinuti i pod stalnom specijalističkom kontrolom. Također, jedan od pozitivnih pacijenata je i trudnica u 4. mjesecu trudnoće. Radi se, kako je rekla, o lakim kliničkim slikama, ali su pod potpunom ljekarskom kontrolom. 

Upitana za obdukcije preminulih koji su imali COVID-19, ona je kazala da svaka općina ima određene ljekare mrtvozornike te se dio koji se tiče mrtvozorstva, čak i uzimanja briseva, dat je savjet da to treba da rade ljekari mrtvozornici. 

"To izravno nije u nadležnost Kriznog štaba. Obdukcije radi Institut za sudsku medicinu,to je procedura koje razvijaju institucije za sudsku medicinu. Mi smo upoznati, dali smo preporuke Svjetske zdavstvene organizacije", kazala je Pilav. 

Nihada Glamoč, komandantica Štaba Civilne zaštite, iznijela je podatak da se na biro za zapošljavanje u posljednja 24 sata prijavilo još 316 osoba, čime je broj onih koji su od početka krize ostali bez posla porastao na 2.391.   

Direktorica Sarajevogasa Nihada Glamoč - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Nihada Glamoč

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije