Vlada FBiH: U ovoj krizi niko neće sve izgubiti i niko se neće obogatiti

Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH: U ovoj krizi niko neće sve izgubiti i niko se neće obogatiti
PrtScr / Press konferenija

Vlada FBiH donijela je mjeru neposrednog praćenja cijena na području Federacije BiH.

Premijer FBiH Fadil Novalić kazao je da je na današnjoj sjednici donesena mjera, koaj će pomoći grđaanima i privrednicima, da što lakše prebrode tret krize izazvane pandemijom novog soja koronavirusa.

"Svjedoci smo da su se na svjetskom tržištu cijene prepolovile, a na pumpama kod nas nije došlo do velikih smanjenja. Smanjili smo marže na 20 feninga. Nikada od rata pa do danas FBiH se nije mješala u cijene na tržštu, ali naša namjera je da se obavežu naftaši, da se cijene usklađuju sa cijenama na tržištu. Želimo da stanemo na kraj monopolu. 

Na ovoj krizi neće biti nikoga ko će izgubiti nikoga ko će izgubiti sve i neće se niko obogatiti", rekao je Novalić.

Minsitar trgovine Zlatan Vujanović istaknuo je da je današnja mjera na snazi i do 23 i 59 svi prometnici naftnih derivata mogu da kreiraju cijene, jer ako to ne urade bit će u prekršaju.

"Samo jedan minut je dovoljan da se cijena korigira, ignoraciju nećemo poštovati. Želimo dodati, da je prethodna mjera koju je prvo Vlada FBiH donijela o maržama cijena na prehrambene namirnice, higijenska sredstva i medicinska sredstva, RS je istu odluku. Ovim je spriječeno divljanje cijena i zaštićeni su građani", rekao je Vujanović.

Vlada je danas donijela odkuku za sva pravna lica u Federaciji da su obavezna da utvrde i provode marže kakve su bile i 5. marta, odnosno o formiranju cijena moraju imati marže kakave su bile i tada.

"Vlada FBiH je maksimalno odgovorila izazovu devastacije ekonomije u Federaciji", zaključio je Vujanović.

Novalić je kazao da će rebalansom budžeta biti smanjene federalne plate. 

"Nema govora o smanjenju penzija, ali ne može se sada govoriti o povećanju bilo kakvih davanja. Do sada je otpušteno oko 15 hiljada radnika na području FBIH", zaključio je Novalić

Vlada FBiH zabranila povećanje marži na najvažnije proizvode

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije