Krijumčari vole luksuz: Zaplijenjeni droga, zubi i afrička šljiva

Radiosarajevo.ba
Krijumčari vole luksuz: Zaplijenjeni droga, zubi i afrička šljiva
Vozila, skupocjeni satovi, gasni pištolji, nakit, parfemi, odjeća, kanabis, lijekovi, zubni implatati i preparati za potenciju i mršavljenje samo je dio prošlogodišnjeg plijena oduzetog od krijumčara pri pokušaju ulaska u BiH.

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH prošle godine oduzeli razne stvari čija je vrijednost procijenjena na osam miliona maraka, pišu Nezavisne.

Na toj listi je širok asortiman robe koja nije bila prijavljena za redovno carinjenje, a da dolazi i do apsurdnih situacija svjedoči primjer zaplijene nekoliko stotina kilograma svježeg paradajza i banana.

Govoreći o najzanimljivijim slučajevima pokušaja krijumčarenja u UIO ističu da njihovi službenici sve češće nailaze na falsifikate poznatih brendova kao što su torbice "prada" i aparati "nutribulit" čime je povrijeđeno pravo industrijskog vlasništva.

Da krijumčari ne vole luksuz pokazalo je i nekoliko slučajeva sa sarajevskog aerodroma.

"Službenici su na ovom aerodromu oduzeli zlatni nakit 'kartije' i veću količinu stranog novca. Na istom aerodromu spriječen je i nezakonit promet visokokvalitetnih dentalnih implantata procijenjenih na 87.000 KM", kazao je načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO BiH Ratko Kovačević.

Kontrolišući robni i putnički promet za vrijeme praznika, službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalnog centra Tuzla sproveli su akciju "Baster".

Na graničnom prijelazu Šamac prilikom ulaska u BiH u vozilu sa registarskim tablicama BiH je pronađen sakriven gasni pištolj. U sklopu jedne međunarodne operativne akcije službenici su oduzeli i lijekove za koje je potrebna posebna dozvola za uvoz, dok je u carinskom referatu "Pošte" Sarajevo otkriveno 400 grama kanabisa u preporučenoj pošiljci pristigloj iz Litvanije.

"Službenici su otkrili skrivenu drogu i u poštanskoj pošiljci u Carinskom referatu 'Pošta' Banja Luka, a među oduzetom robom bili su i preparati za potenciju "afrička šljiva" i razni preparati za mršavljenje", kazao je Kovačević.

Službenici UIO prilikom kontrola koriste opremu koju je donirala američka vlada.

Ona omogućava dubinsku kontrolu vozila i mjesta koja se mogu koristiti za skrivanje robe.

"Pored vizuelnog pregleda uz pomoć specijalističke opreme službenici UIO imaju mogućnost da prate gustoću i popunjenost mjesta koja treba da su šuplja i da na osnovu toga obave pregled", kaže Kovačević.

Švercovana roba biva privremeno zaplijenjena i UIO ne može s njom slobodno raspolagati.

O njenoj konačnoj sudbini odlučuju sudovi po osnovu podnesenih zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Za pravosnažno oduzetu robu sud obično u presudi navodi i šta će biti s njom, a glavne opcije su prodaja ili uništavanje.

U skladištima UIO BiH sredinom ovog mjeseca se nalazila oduzeta roba vrijedna devet miliona KM.

Trajno oduzeta roba vrijedna je šest miliona, a privremeno tri miliona KM.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije