Premijer Novalić: Kampanja #FadileOprosti i posao moje kćerke su me opametili

Radiosarajevo.ba
Premijer Novalić: Kampanja #FadileOprosti i posao moje kćerke su me opametili
Foto: Fena / Fadil Novalić
Nakon što ga je javnost tokom protekle godine oštro kritizirala zbog pojedinih izjava i postupaka, premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je kako mu je to "otvorilo oči", te je najavio kako se neće više moći koristiti rupe u zakonu.

U intervjuu za portal Bljesak.info kazao je kako svi moraju biti jednaki pred zakonom, bez obzira na to radi li se o premijeru ili prodavaču na pijaci, te da je na njemu odgovornost da svojim ponašanjem bude primjer svima ostalim. Ukazao je na to kako je, nakon izjava o rastrošnosti, naučio lekciju, te kako su mu "kampanja #FadileOprosti i posao njegove kćerke otvorili oči".

Zanimljiva je bila i njegova izjava o zapošljavanju u Federaciji BiH, odnosno, tačnije kazano o podacima koji govore da se nezaposlenost drastično smanjila u posljednje vrijeme. Novalić je ovom prilikom odgovorio na brojna prozivanja u vezi s ovim podacima.

"U čitavoj raspravi koja se u posljednje vrijeme vodi oko brojeva, jednu činjenicu još niko nije osporio: da je broj zaposlenih u Federaciji BiH porastao, i to značajno. Sad da objasnim otkud razlike u brojevima. Postoje dva državna organa koja se bave prikupljanjem podataka o zaposlenosti. Prva je Porezna uprava, u kojoj je prijavljen svaki zaposleni. Prema ovim podacima, broj zaposlenih do kraja 2016. povećan je za 26.970 u našem mandatu. Podatke o zaposlenosti skuplja i Agencija za statistiku FBiH koji kaže da zaposlenih tokom mandata moje Vlade ima 17 hiljada. Razliku u podacima izazvale su različite metodologije", istaknuo je Novalić, dodavši da su on i njegova vlada itekako zadovoljni ako se koriste i ovi podaci koji prikazuju "samo" 17.000 zaposlenih, jer je to znak ekonomskog oporavka i izlaska iz recesije.

Istaknuo je da je to zapošljavanje jedan od najvećih uspjeha Reformske agende, kao i stabilizacija penzionog sistema koji je, kako tvrdi, u trenutku kada je on došao na funkciju, bio u kolapsu, da bi zatim kratkoročnim mjerama bilo riješeno pitanje fonda PIO/MIO.

"Mislim da je većina 'velikih kriza' u Federaciji vještački generirana s ciljem prikupljanja jeftinih političkih poena. Zaista mislim da većinu građana Federacije, više od crtanja novih karata, zanima da penzije budu isplaćivane na vrijeme i da imaju uredno plaćene doprinose. No, govoriti o tim stvarnim problemima je mnogo teže, jer njihovo rješavanje iziskuje određeno znanje", dodao je Novalić, govoreći o brojnim političkim trzavicama koje potresaju entitet čiji je on premijer.

Najzanimljiviji dio ovog intervjua posvećen je kampanji #FadileOprosti i zapošljavanju njegove kćerke, koja je posao dobila van konkursne procedure, zbog čega je premijer Novalić bio često na udaru kritika javnosti. Ipak, smatra da su mu ti teški trenuci donijeli veliku lekciju.

"Rekao bih čak i da mi je kampanja #FadileOprosti bila od velike koristi. Onom mojom 'čuvenom' izjavom ja sam u stvari želio ukazati na veliku socijalnu raslojenost našeg društva. Dok neko nema ni za hljeb, drugi imaju više nego što im treba. Želio sam ukazati na to da je ovakva situacija neodrživa i da kao premijer, ali i kao čovjek, imam zadatak i obvezu da se založim za prava socijalno najugroženijih. Šteta što suština ove izjave nije shvaćena i da je od nje napravljena svojevrsna karikatura. Nije dakle bilo bitno šta sam rekao, već šta su drugi razumjeli da sam rekao. Mene je sve to samo motiviralo da još posvećenije radim na rješavanju ovog problema, pa da svi shvate da se ne radi o nikakvoj šali, već o egzistenciji brojnih naših sugrađana. I mislim da su rezultati mog rada vidljivi", istaknuo je Novalić.

Posvetio se u svojim izjavama i još jednom slučaju koji je povezan s njim, tačnije, zapošljavanju njegove kćerke van konkursne procedure u Finansijsko-informatičkoj agenciji. Novalić je u vezi s tim slučajem kazao kako bi svoju kćerku "povukao" sa posla i da to nije postalo javna priča, te da je to jedan od primjera kako se može stati ukraj uhljebljenju.

"Svi moraju biti jednaki pred zakonom, bez obzira na to radi li se o premijeru Federacije ili prodavaču na pijaci. Na meni je odgovornost da svojim ponašanjem budem primjer svim ostalim. A ako već govorimo o naučenim lekcijama, nadam se da će povlačenje moje kćerke s posla biti dobra polazna tačka i za sve druge koji još uvijek vjeruju da mogu koristiti 'rupe u zakonu' radi osobne koristi. Kratko i jasno: neće moći. Nije više dovoljno da sve bude 'po zakonu'. Osim zakona, svaki se dužnosnik u Federaciji mora voditi i moralom i poštenjem. Nadam se da će ovo jednom i zauvijek postati obvezujuća praksa", zaključio je Novalić za Bljesak.info.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije