Sastanak s poštanskim operaterima: Kako ocariniti robu vredniju od 50 KM

Radiosarajevo.ba
Sastanak s poštanskim operaterima: Kako ocariniti robu vredniju od 50 KM
/ Foto: PP
U Upravi za indirektno oporezivanje održan je danas sastanak s predstavnicima poštanskih operatera u BiH, na kojem je bilo riječi o carinjenju poštanskih pošiljki koje građani BiH naručuju putem interneta od pravnih lica iz inozemstva.

Na sastanku je prezentirano da će u narednih desetak dana biti završen novi modul informatičke carinske aplikacije ASYCUDA WORLD, koji će omogućiti poštanskim operaterima da pokreću carinski postupak za pakete koje građani iz BiH naručuju putem interneta od pravnih lica iz inozemstva.

Na taj način neće biti potrebe za angažiranjem posrednika u carinskom postupku – špeditera i podnošenja carinskih deklaracija – već će cijeli posupak pokretati nadležni poštanski uredi.

Carinjenje će se raditi tako što će se svaka pojedinačna vrsta roba u procesu carinjenja svrstavati prema važećoj Carinskoj tarifi BiH i na osnovu toga odrediti precizne stope carine za svaku pojedinačnu vrstu robe, pripadajući PDV i akciza ako se radi o akciznom proizvodu. Na ovaj način bit će riješen trenutno nastali problem oko carinjenja pošiljki naručenih putem interneta.

Podsjećamo, ako fizičko lice iz BiH dobije paket od fizičkog lica iz inozemstva i dalje se primjenjuje postupak usmene carinske prijave putem poštansko-carinske deklaracije s jedinstvenom stopom carine oda 10 posto i pripadajućim PDV-om od 17 posto, ako vrijednost tog paketa prelazi iznos od 50 KM koliko je predviđeno za oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina.

U analizama koje su urađene u UIO uočeno je da se u zadnjih nekoliko godina pojavio veliki broj lica iz BiH, koja su se potpuno suprotno zakonskim propisima bavila privrednom djelatnošću oglašavanja i prodaje razne robe putem društvenih mreža, a da nigde nisu registrirana za obavljanje ove privredne djelatnosti.

Iz tog razloga je broj i sadržaj porudžbina putem internata od pravnih lica porastao do te mjere da se takva vrsta robe ne može cariniti putem jedinstvene carinske stope od 10 posto, već se carinjenje u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima mora uraditi na način da se za svaku pojedinačnu vrstu robe odredi tarifna oznaka u skladu s važećom Carinskom tarifom BiH, te stopa carine, PDV i akciza za akcizne proizvode.

Da bi se ovako roba mogla ocariniti trenutno se mora podnijeti jedinstvena carinska isprava (JCI) tj. carinska deklaracija, a to mogu uraditi samo lica ovlaštena za provođenje carinskog postupka – špediteri.

Ovo će biti u praksi do puštanja u rad novog modula informatičke carinske aplikacije ASYCUDA WORLD, koji će omogućiti poštanskim operaterima da pokreću carinski postupak za pakete koje građani iz BiH naručuju putem interneta od pravnih lica iz inozemstvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije