Vrijednost robe koja ne podliježe carinskom postupku treba ostati 200 KM

Fena
Vrijednost robe koja ne podliježe carinskom postupku treba ostati 200 KM
/ Fena
Hrvatska pošta Mostar zatražila je od Uprava za indirektno oporezivanje da razmotri izmjenu načina postupka carinjenja pošiljki iz inozemstva.

"Nejasna definiranost provedbenog akta, kojim se definira procedura podnošenja poštanskih pošiljaka (paketa) na postupak carinjenja, kada su primatelji fizičke osobe i vrijednosti iznad 50 maraka, dovela je do neprihvatljive situacije u kojoj se sada nalaze naši korisnici, prema postupanju pojedinih carinskih referata", upozoravaju iz HP-a Mostar.

S obzirom da u posljednje vrijeme nije došlo do izmjene u načinu postupanja kod carinjenja pošiljaka nekomercijalnog karaktera koje glase na fizičke osobe i vrijednosti više od 50 maraka, iz HP Mostar smatraju neprihvatljivim jednostranu promjenu postupka carinjenja koja dodatno finansijski opterećuje korisnike poštanskih usluga.

"Trenutno poduzimamo sve potrebne aktivnosti prema svim mjerodavnim institucijama kako bismo, u proceduri izmjene provedbenog akta koji regulira tu oblast, jasno i nedvosmisleno regulirali ovu materiju, na korist svim građanima BiH", ističu iz HP Mostar.

HP Mostar, zajedno s druga dva javna poštanska operatora (BH Pošta i Pošte Srpske), ostaje pri stavu da vrijednosti robe nekomercijalnog karaktera koja ne podliježe carinskom postupku ostane 200 maraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije