Košarac udario na Sattlera: 'Nemoj se praviti naivan kao francuska sobarica. Bez RS-a nema BiH'

6
Radiosarajevo.ba
Košarac udario na Sattlera: 'Nemoj se praviti naivan kao francuska sobarica. Bez RS-a nema BiH'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Staša Košarac

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac komentarisao je odlazak šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera.

U izjavi za medije u bh. entitetu RS, Košarac je spoticao Sattleru da je 'sarajevska marioneta'.

"Nisam iznenađen njegovim oproštajnim govorom u kojem je, prema ustaljenoj matrici, iznio lažne optužbe na račun RS-a i njenog rukovodstva. Šta drugo očekivati od čovjeka koji je umjesto ambasadora EU preuzeo ulogu sarajevske marionete kojom upravlja Murphy, uz asistenciju Schmidta. Ako već tvrdi da EU neće tolerisati podrivanje BiH, zašto Sattler toleriše antiustavne, antidejtonske i antievropske aktivnosti Murphyja i Schmidta?", kazao je Košarac, pa nastavio istim tonom:

O'Brien poslao poruku Dodiku: "Oni koji su umiješani u antidejtonske aktivnosti, biće sankcionisani"

O'Brien poslao poruku Dodiku: "Oni koji su umiješani u antidejtonske aktivnosti, biće sankcionisani"

"Nismo čuli da je ikada osudio niti da se suprotstavio najgrubljim podrivanjima suvereniteta BiH u režiji ovog malignog dvojca. Nije se usprotivio kada su rušili dogovor domaćih političara, niti kada su pokretali političke progone legitimno izabranih predstavnika konstitutivnih naroda, kada su atakovali na ustavni poredak BiH, kada su nametali zakone. Nije Sattler rekao ni riječ o neophodnosti zatvaranja OHR-a, niti se zalagao za odlazak stranaca iz institucija BiH, iako je EU jasno rekla da BiH sa njima ne može postati dio evropske porodice", podsjetio je on.

Poručio je i kako je ovaj bh. entitet ispunio obaveze koje se tiču Plana rasta.

"I neka nam ne vrijeđa inteligenciju praveći se naivan kao francuska sobarica! Jasno je i Sattleru i EU da je svaki iskorak BiH na EU putu ostvaren zahvaljujući podršci RS-a i njenih institucija. Do stolice u Briselu BiH može doći samo sa RS-om. Bez RS-a nema ni BiH ni njene evropske budućnosti", poručio je Košarac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije