Snažno obraćanje Elmedina Konakovića: 'Užas u Gazi podsjeća nas na BiH. Stanimo ujedinjeni'

8
Radiosarajevo.ba
Snažno obraćanje Elmedina Konakovića: 'Užas u Gazi podsjeća nas na BiH. Stanimo ujedinjeni'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković oglasio se u petak, 30. augusta, na društvenim mrežama i podijelio snimak obraćanja sa konferenciji Organizacije za islamsku saradnju (OIC). 

Njegovo obraćanje prenosimo u cijelosti:

"Danas su naše misli i molitve uz Palestince u Gazi koji se suočavaju s brutalnim zločinima. Situacija u Gazi nije samo regionalno pitanje. To je ozbiljna kriza koja odjekuje širom svijeta. Nastavljeno nasilje dovelo je do razornog gubitka života, humanitarne katastrofe, oštećenja infrastrukture i raseljavanja velikog broja porodica. Patnje naroda Gaze zahtijevaju našu kolektivnu odgovornost i dodatne napore da zagovaramo mir i pravdu.

Zahuktava se regionalna utrka u naoružavanju: Hrvatska kupuje moćno oružje vrijedno 688 miliona KM

Zahuktava se regionalna utrka u naoružavanju: Hrvatska kupuje moćno oružje vrijedno 688 miliona KM

Naša solidarnost s palestinskim narodom mora biti neupitna dok tražimo diplomatske puteve za hitno zaustavljanje ubijanja, podsticanje dijaloga i promociju trajnog mira. Moramo podržati napore usmjerene ka osiguranju da humanitarna pomoć stigne do onih kojima je najpotrebnija i da se protivimo djelima koja predstavljaju čisto nasilje.

Užas u Gazi podsjeća nas na užas u Bosni i Hercegovini, gdje je počinjen genocid 1995. godine. Želim skrenuti pažnju na usvajanje UN-ove Rezolucije kojom se 11. juli obilježava kao Međunarodni dan sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine. Tragični događaji iz jula 1995. godine trebali bi poslužiti kao sumorna opomena na katastrofalne posljedice neaktivnosti kada se suočimo s genocidom i na važnost solidarnosti u našim naporima da spriječimo buduće genocide.

Izražavamo duboku zahvalnost svoj našoj braći u državama članicama OIC-a koje su podržale UN-ovu Rezoluciju. Kolektivno sjećanje na tragične događaje daje nam odlučnost da tražimo pravdu i univerzalnu zaštitu ljudskog dostojanstva. Dragi ministri, pridružite mi se sljedeće godine 11. jula u Bosni i Hercegovini kako bismo posjetili Memorijalni centar u Potočarima i prisustvovali dženazi žrtava u čast njima. Stanimo ujedinjeni", rekao je Elmedin Konaković

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije