O'Brien poslao poruku Dodiku: "Oni koji su umiješani u antidejtonske aktivnosti, biće sankcionisani"

9
Radiosarajevo.ba
O'Brien poslao poruku Dodiku: "Oni koji su umiješani u antidejtonske aktivnosti, biće sankcionisani"
Foto: Prtscr / X.com / James O'Brien poslao jasnu poruku Miloradu Dodiku i njegovim suradnicima

Pomoćnik državnog sekretara SAD-a za evropska i euroazijska pitanja James O’Brien osvrnuo se na društvenoj mreži X (bivši Twitter) na situaciju u Bosni i Hercegovini, te je uputio poruku predsjedniku RS, Miloradu Dodiku, ali i svima koji suverenitet i teritorijalni integritet BiH dovode u pitanje.

U objavi na društvenoj mreži X, James O'Brien je rekao kako će SAD nastaviti koristiti sva sredstva kako bi branili interese SAD-a.

Izjavu državnog sekretara O'Briena prenosimo u cijelosti: 

Ilidža: U Maloj Aleji pronađeno tijelo žene

Ilidža: U Maloj Aleji pronađeno tijelo žene

"Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH. Nastavit ćemo koristiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju, uključujući sankcije, da branimo naše interese pozivajući na odgovornost one koji se bave antidejtonskim, koruptivnim ili antidemokratskim aktivnostima, uključujući gospodina Dodika i njegove pomagače.

Te aktivnosti samo štete građanima BiH, uključujući i stanovnike Republike Srpske, i trebalo bi da prestanu. Oni koji su u njih umiješani bit će podvrgnuti sankcijama, kao i svako ko im pruži materijalnu podršku. Ambasador Murphy predstavlja Vladu Sjedinjenih Američkih Država, a on i njegov tim u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru provode vanjsku politiku SAD-a i brane američke interese u BiH. Naša ambasada je svim zainteresovanima objasnila rizike sankcija i – kao što sam nedavno rekao – mi 'radimo istu stvar u zemljama širom svijeta'. Svi američki zvaničnici će nastaviti da iznose ove stavove."

James O'Brien u američkom Senatu govorio o Dodiku: "Sankcije su dale rezultat, izolovan je"

James O'Brien u američkom Senatu govorio o Dodiku: "Sankcije su dale rezultat, izolovan je"

Ovo nije prva izjava o Miloradu Dodiku od strane državnog sekretara SAD-a. 

30. jula, obratio se Kongresu SAD-a, te je u obraćanju o stanju u Bosni i Hercegovini naveo da "U Bosni je teškoća što je Dayton zaista bio prekid vatre između tri frakcije, od kojih je svaka u to vrijeme dominirala kao neka vrsta etnonacionalističke grupe. I vidimo da je Dodik odlučio da je to dobar model za njega. On ne želi da bude dio jedinstvenog tržišta niti da ima više vladavine prava. Ono u čemu se ne slažem sa vama je da mu ništa nije urađeno. Vidite, on je uglavnom izolovan. On nema političku podršku".

O‘Brien je pred senatorima govorio i o ostatku regiona za koji je kazao da se mora uraditi mnogo više po pitanju reformi te da se na tome posebno radi sa Evropskom unijom, ali i sa zemljama regiona koje su članice NATO-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije