Ćidić: James O'Brien jako dobro zna koliko je Dodik uvezan s režimom Aleksandra Vučića!

3
Radiosarajevo.ba
Ćidić: James O'Brien jako dobro zna koliko je Dodik uvezan s režimom Aleksandra Vučića!
Foto: Kolaž / James O'Brien i Ismail Ćidić

Pomoćnik američkog državnog sekretara James O'Brien održao je ove sedmice pred Komitetom za strane poslove Američkog kongresa značajno obraćanje tokom kojeg je govorio o situaciji u Bosni i Hercegovini. Podsjetimo, on je tom prilikom ocijenio da predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik "nema podrške za ono što govori, bilo da je riječ o 'razdruživanju', nezavisnosti Rs te bilo kakvom raspadu BiH".

"Andrej Plenković, premijer Hrvatske, je javno rekao da se protivi tome, a nema znakova podrške ni iz Srbije. Oni znaju da njihov put prema Evropskoj uniji zavisi od poštovanja prema međunarodnim granicama u regiji, što uključuje BiH. Kada Dodik priča na ovaj način, on pokušava da 'podigne' svoju bazu glasača i to ne trebamo uzeti kao znak da je nešto moguće", istakao je tada O'Brien, koji se poslije obraćanja potom sastao i sa članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, što je nesumnjivo izraz snažne podrške Washingtona državnosti, suverenosti i teritorijalnom integritetu naše zemlje.

Šta je rekao Bećirović?

Zanimljivo je da je istog dana održan sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirović s ambasadorima Kvinte (SAD, Njemačka, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske i Italija), gdje je upozorio i na djelovanje susjeda u kontekstu stabilnosti BiH, što se itekako naslanja na politiku Milorada Dodika.

Euro 2024 | Gruzija je sa 'Kvaradonom' bila blizu novom čudu, ali ih je čudesna Španija rastužila

Euro 2024 | Gruzija je sa 'Kvaradonom' bila blizu novom čudu, ali ih je čudesna Španija rastužila

"U Srbiji je reaktiviran opasni projekat velike Srbije. Cilj je, kako su to i projektirali velikosrpski ideolozi, dobiti u miru ono što se nije dobilo tokom agresije 1990-ih godina. Riječ je o istoj ideologiji, politici i ciljevima iz 1990-ih. U Beogradu je 8. juna 2024. promovirana ideja 'jedan narod, jedan sabor', a svima je jasno da postoji i jedan vođa ovog velikodržavnog projekta", rekao je tada Bećirović.

Gledajući u kontekstu Bećirovićevih poruka, donekle se nameće pitanje osnovanosti tvrdnji da Dodik "nema podršku iz susjedne Srbije". Jer na terenu možemo vidjeti da zvanični Beograd operativno provod deklaraciju "svesrpskog sabora" od 8. juna 2024. gdje se, uz ostalo, spominje državnost bh. entiteta Rs. Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije i entiteta Rs (pozivajući se na "svesrpski sabor") u međuvremenu potpisuju memorandum, u Trebinju se stacionira helikopter MUP-a Srbije, Nenad Stevandić, predsjednik parlamenta Rs-a uvodi u upotrebu himnu "Bože pravde" i grb Nemanjića, najavljuje se plinovod Beograd-Banja Luka itd.

Denis Bećirović: Deklaracija 'svesrpskog sabora' ugrožava mir i stabilnost BiH

Denis Bećirović: Deklaracija 'svesrpskog sabora' ugrožava mir i stabilnost BiH

Dok se Vlada Republike Hrvatske deklarativno protivi secesiji, nije se odrekla savezništva lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Prate se potezi Dodika i Beograda.

Istovremeno, i Dodikov stari saveznik, lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović pritom koordinira svoje djelovanje sa SNSD-om i njima bliskim srpskim strankama (pokazao je to glasanje o povjerenju Nenadu Nešiću). Pritom blokira "Južnu plinsku interkonekciju", što samo odgovara zvaničnoj Moskvi, za čiji se utjecaj onmad zalagao.

Zbog ovih dešavanja na terenu možda je i značajnija poruka koju je uputio predsjedavajući Bećirović prilikom susreta s ambasadorima Kvinte, kada je ukazao "na važnost da se sa strateškim partnerima iz međunarodne zajednice zajednički usaglase aktivnosti koje će osigurati provođenje Daytonskog mirovnog sporazuma i očuvanja mira". Istaknuto je on "da je to vrlo bitno i za očuvanje sigurnosti i stabilnosti cijele regije".

Pitanje taktike

No, šta nam zapravo govori James O'Brien?

Ismail Ćidić je predsjednik organizacije Bosnian Advocacy Center i kaže da su pozicije Beograda i Zagreba sasvim jasne Washingtonu.

"James O'Brien jako dobro zna koliko je Dodik uvezan s režimom Aleksandra Vučića, kao što zna i kakvu politiku hrvatski premijer Plenković vodi prema Bosni i Hercegovini. Njegovi komentari mogu biti dio šire javne taktike kojom se ponovo želi opravdati Vučić, ali O'Brien zasigurno ima konkretne informacije s terena kako stvari stoje i definitivno nije neinformisan. Ovakvi javni stavovi ne moraju uvijek odgovarati konkretnim diplomatskim aktivnostima, posebno uzimajući u obzir da je James O'Brien značajno utjecao da se američke sankcije počnu snažnije primjenjivati u entitetu RS, ali mogu postati problematični ukoliko se budu ponavljali", zaključio je Ćidić u izjavi za portal Radiosarajevo.ba.

Mujanović: "Problem u BiH su zvanični Zagreb i zvanični Beograd"

Sarajevski plenum “Quo vadis, Balkan?” u organizaciji Regionalne Akademije za razvoj demokratije (ADD) iz Novog Sada, Centra za građansko obrazovanje (CGO) iz Podgorice i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, uz podršku Evropskog fonda za Balkan (EFB) koji je održan početkom juna, nametnu je i pitanje odnosa regionanih aktera prema BiH i uloge velikih sila.

"U BiH specifično danas, kao devedesetih sve se svodi na pitanje političke volje. Da postoji političke volje samo SAD-a, čak da se pojedine zemlje EU suprotstave SAD-u u procesu ustavne reforme (u BiH), to bi bilo riješeno. Ne tvrdim da je odgovornost SAD-a da vodi taj proces. To je odgovornost građana BiH i političkih lidera. Ali, želim ovo reći... Što se tiče gospodina Dodika i gospodina Čovića, oni nisu problem u BiH. Problem u BiH su zvanični Zagreb i zvanični Beograd. SAD ima tu jednu veoma posebnu poziciju, gdje za pet minuta može da kaže: "Slušajte, mi krećemo s procesom ustavnih reformi (u BiH), vi (Beograd i Zagreb) nećete biti povezani, uvezani, upetljani u ovu priču! I tačka! To bi bilo tako. Ta volja očito ne postoji sa strane SAD-a", rekao je, uz ostalo, Mujanović tokom jednog od panela na plenumu u Sarajevu 7. juna 2024.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije