Ekolozi dobili presudu u borbi protiv projekta koji ugrožava Neretvu!

4
Radiosarajevo.ba
Ekolozi dobili presudu u borbi protiv projekta koji ugrožava Neretvu!
Foto: Fena / Ilustracija / Neretva

Okružni sud u Banjoj Luci poništio je građevinsku dozvolu za gradnju hidroelektrane "Dabar" u istočnoj Hercegovini na temelju procjene da bi njena izgradnja imala negativni utjecaj na okoliš a posebice na Neretvu kojoj bi zbog smanjenog dotoka slatke vode prijetilo zaslanjenje.

To je u petak, 30. augusta objavila nevladina udruga Aarhaus centar BiH koja je tužila Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS zbog rješenja kojim su odobrili je izgradnju infrastrukturnih objekata hidroelektrane "Dabar" d.o.o. Trebinje, na slivu rijeke Zalomke, u okviru projekta Gornji horizonti.

Taj projekt osmišljen je kako bi se radi proizvodnje električne energije preusmjerili slivovi rijeka Zalomke, Bune, Bunice, Bregave koje se ulijevaju u Neretvu.

FK Sarajevo zasluženo savladalo FK Radnik: Nastavlja se savršen učinak izabranika Zorana Zekića

FK Sarajevo zasluženo savladalo FK Radnik: Nastavlja se savršen učinak izabranika Zorana Zekića

Stručnjaci za ekologiju godinama upozoravaju kako bi se time prouzročili nepopravljiva ekološka šteta i ugrožavanje biološkog minimuma ovih rijeka a izravne bi se posljedice osjetile u donjem slivu odnosno delti Neretve gdje bi, ostvari li se taj projekt, more prodiralo znatno dublje u korito ove rijeke bitno utječući na biljni i životinjski svijet ali i na poljoprivredu o kojoj ovisi taj kraj.

Sud u Banjoj Luci prihvatio je navode Aarhaus centra BiH kako je odluka o odobrenju gradnje hidroelektrane "Dabar" bila protivna važećim zakonima, uključujući i onaj o zaštiti okoliša te Aarhauskoj konvenciji čiji je potpisnik i BiH.

Borba za Unu je uspjela, ali naša Neretva krvari: Možemo li je spasiti?

Borba za Unu je uspjela, ali naša Neretva krvari: Možemo li je spasiti?

Procjena utjecaja na životnu sredinu, koja je temelj za izdavanje ekološke dozvole, nije bila adekvatno provedena, a ekološka dozvola izdana je prije nego što su potrebni istraživački radovi dovršeni.

Utvrđeno je i kako projekt Gornji horizonti krši odredbe najmanje tri međunarodne konvencije koje su usmjerene na očuvanje okoliša i zaštitu prirodnih staništa.

"Ova presuda predstavlja značajan korak u pravnom okviru zaštite okoliša, te šalje jasnu poruku da će se protiviti svakom pokušaju degradacije okoliša bez adekvatnih procjena i sudjelovanja javnosti", stoji u izjavi Aarhaus centra BiH uz najavu kako će pravu borbu nastaviti i nastojati poništiti i preostale dozvole do sada izdane za Gornje horizonte.

Taj je projekt razmatran još u bivšoj Jugoslaviji i predviđa velike zahvate u slivu rijeke Trebišnjice u čijem bi se slivu gradilo čak sedam hidroelektrana i šest akumulacijskih bazena te niz kanala i tunela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije