Borba za Unu je uspjela, ali naša Neretva krvari: Možemo li je spasiti?

2
Radiosarajevo.ba
Borba za Unu je uspjela, ali naša Neretva krvari: Možemo li je spasiti?
Foto: Centar za životnu sredinu / Neretva

Fondacija Atelje za društvene promjene ACT oglasila se povodom građevinskih radova koji nastavljaju uništavati jednu od najljepših i najunikatnijih rijeka u Evropi. 

"Samaragdna kraljica Neretva krvari! Možemo li je spasiti?! 

Odlučna reakcija lokalnog stanovništva, domaćih i međunarodnih udruženja i javnih ličnosti "natjerala" je vlasti u Hrvatskoj da donesu odluku o obustavi svih radova na maloj hidroelektrani "Una - mlin", koja je trebala biti izgrađena neposredno ispod Vrela Une", podsjetili su iz Udruženja. 

Doktorica objasnila zašto nikad ne treba pojesti sir s kojeg ste odrezali plijesan

Doktorica objasnila zašto nikad ne treba pojesti sir s kojeg ste odrezali plijesan

Naglasili su da je spomenuti slučaj pokazao snagu udruženih građana i građanki, kako Hrvatske, tako i ostatka regiona i Evrope. 

"Međutim, ugrožena je i Neretva, uz Unu, vjerovatno najznačajnija rijeka u Bosni i Hercegovini, ali u njenom slučaju vlasti se, uz malobrojne izuzetke, mjesecima i godinama ne oglašavaju. Božanskoj rijeci prijete kontroverzni projekti poput hidroelektrane "Ulog" i Gornjih horizonata, malih hidroelektrana na pritokama, kao i industrijsko zagađenje i tajkunska 'privatizacija' njenih obala", naglasili su iz Udruženja. 

Aktivisti objavili snimak: Apokaliptični prizori Neretve u gornjem toku

Aktivisti objavili snimak: Apokaliptični prizori Neretve u gornjem toku

Iz Fondacije ACT su poručili da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine već gotovo godinu dana ne želi razmotriti inicijativu za zaštitu Neretve, dok entitetske vlade, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na čelu sa premijerom Nerminom Nikšićem, rođenim u neposrednoj blizini ove rijeke, i Vlada RS-a, na čelu sa predsjednikom Radovanom Viškovićem, otprilike isti period ignorišu apele udruženja za spas Neretve i održavanje sastanka na kojem bi se razgovaralo o ovoj problematici. 

Istovremeno napreduju radovi na spomenutim projektima i prijete da sahrane jednu od najljepših rijeka u regionu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije