Neretva zavijena u crno: Mrtvi rakovi i ribe najava početka kraja božanske rijeke kakvu poznajemo?

6
Radiosarajevo.ba
Neretva zavijena u crno: Mrtvi rakovi i ribe najava početka kraja božanske rijeke kakvu poznajemo?
Foto: Instagram / Fondacija Atelje za društvene promjene - ACT

Fondacija Atelje za društvene promjene - ACT objavila je fotografije Neretve koje izazivaju zabrinutost. Na fotografijama se vide mrtve ribe i rakovi, a iz Fondacije poručuju da je ovo najava početka kraja Božanske rijeke kakvu poznajemo. 

"Jučerašnji dan proveli smo u obilasku Uloga kod Kalinovika, gdje su u toku završni radovi na kontroverznoj hidroelektrani 'Ulog', čiji je investitor EFT Group Vuka Hamovića. Predstavnici investitora su u više navrata isticali da će ovaj objekat poštovati sve relevantne direktive Evropske unije o zaštiti životne sredine, ali užasavajući prizori na koje smo naišli ozbiljno potkopavaju ove navode", naveli su iz Fondacije. 

Naglasili su da iako se nalazimo u izuzetno sušnom periodu, što za posljedicu ima niske vodostaje svih rijeka, probno punjenje akumulacije HE "Ulog" traje već 20-ak dana, zbog čega je Neretva nizvodno neprepoznatljiva. 

Saobraćajna nesreća u centru Sarajeva: Inspekcijsko vozilo udarilo taksi, uslijedio fizički obračun

Saobraćajna nesreća u centru Sarajeva: Inspekcijsko vozilo udarilo taksi, uslijedio fizički obračun

"Zanimljiva je i gotovo crna boja akumulacije novog jezera koja je 'neutralisala' smaragdnu boju kao jedan od simbola Neretve. Pored navedenog, posebno su užasavajući prizori desetina mrtvih riba i rakova na koje smo naišli u dijelu ispod brane visine 53 metra, odakle se veći dio Neretve, kanalom dužine od oko 2,7 kilometara, preusmjerava u mašinsko postrojenje", saopćeno je. 

Fondacija je upozorila da je HE "Ulog" ekološka bomba i sigurnosna prijetnja te ovaj projekat nije smio biti niti ozbiljnije razmatran, a kamoli realizovan. Posljedice bi mogle biti fatalne.

"Pozivamo sve medije da posvete pažnju problematici izgradnje ove kontroverzne hidroelektrane, a institucije, prvenstveno na državnom nivou, uključujući i Pravobranilaštvo BiH, da konačno poduzmu konkretne aktivnosti u pravcu zaštite smaragdne kraljice Neretve", apelovali su iz Fondacije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije