Kako su Bibija Kerla (DF) i Damir Nikšić vodili "rat" oko 60.000 KM tokom mandata

Radiosarajevo.ba
Kako su Bibija Kerla (DF) i Damir Nikšić vodili "rat" oko 60.000 KM tokom mandata
Radiosarajevo.ba / Kerla i Nikšić

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je sinoć, na online hitnoj sjednici, Zakon o izmjenama i dopunama Budžeta KS za 2020. godinu, koji iznosi 1.114.597.584 KM.

Glasalo je 'za' 18 zastupnika, 15 je bilo 'protiv' i jedan 'suzdržan'.

Ministar finansija KS Jasmin Halebić (SDA) u obrazloženju, na početku razmatranja te tačke dnevnog reda, naveo je da je, zbog nastanka novih obaveza za Budžet Kantona Sarajevo, pojava pandemije koronavirusa povećala rashode i uzrokovala promjenu privrednih kretanja, što je proizvelo smanjenje prihoda.

Nakon više od 15 sati zasjedanja: Skupština KS usvojila rebalans budžeta

Nakon više 15 sati zasjedanja Skupština Kanton Sarajevo usvojila je rebalans budžeta za 2020. godinu u iznosu od 1.114.597.584 KM, odnosno 119, 3 miliona više od budžeta KS za ovu godinu. Za rebalans budžeta KS glasalo je 18, protiv je bilo 15, dok je suzdžan bio jedan zastupnik.

Na to je reagirao Elmedin Konaković (Narod i pravda) koji je rekao da je analizirao rebalans budžeta i da mu je muka šta je Vlada KS predložila.

"Izgleda vama su građevine, zemljište, šume i zasadi prioritet, umjesto očuvanje radnih mjesta. Ministar saobraćaja planira putovati u ovoj godini. Troškovi za to su 22.180 KM. Hoćete da gradite javne garaže, to vam je prioritet u vrijeme pandemije. Ljudi, vi čekate hoće li biti Šumarijade i za nju izdvajate 1,6 miliona KM. To je neshvatljivo. Presaberite se, povucite ovaj budžet", poručio je Konaković. 

Rasprava se vodila i o finansiranju stranaka i samostalnih zastupnika. Ovaj dio rasprave obilježio je niz replika zastupnice Bibije Kerle (DF) i samostalnog zastupnika Damira Nikšića.

Nikšić se požalio zbog predloženog umanjenja iznosa novca namijenjenog za finansiranje političkih stranaka i samostalnih zastupnika.

Nikšić se usprotivio umanjenju sredstava kojim bi on raspolagao, ali ne zbog sebe, već zbog građana KS.

"Vladajuće stranke su ušle u kantonalne institucije i preduzeća, raspolažu budžetom, pa mogu taj novac na ovaj ili onaj način nadomjestiti, prelomiti ga, za razliku opozicije", podvukao je Nikšić.

Kerla je brzo odgovorila Nikšiću i kazala mu da svaki mjesec na ime finansiranja samostalnih zastupnika dobija dodatnih 1.600 KM, što je tokom jednog mandata više od 60.000 KM

"Za 336.000 KM, za pet samostalnih zastupnika, možemo da osiguramo plaće za 336 radnika u KS. I ti ćeš Damire sada meni pričati da tebi trebaju pare za kancelariju koju imaš u Skupštini KS. Sada ćeš pričati da ti trebaju pare za telefon koji plaća Skupština KS i još ćeš mi reći da ja tebe podcjenjujem zato što si samostalni zastupnik. Mogla sam i ja biti samostalni zastupnik šest godina, pa sam mogla uzeti 400.000 KM i da mirne duše sljedeće letiri godine kažem: "Željko Komšiću, hvala ti, ali ti nisi više moj predsjednik", oštro je reagirala Kerla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije