Nakon više od 15 sati zasjedanja: Skupština KS usvojila rebalans budžeta

Radiosarajevo.ba
Nakon više od 15 sati zasjedanja: Skupština KS usvojila rebalans budžeta
FOTO: Radiosarajevo.ba / Skupština Kantona Sarajevo

Nakon više 15 sati zasjedanja Skupština Kanton Sarajevo usvojila je rebalans budžeta za 2020. godinu u iznosu od 1.114.597.584 KM, odnosno 119, 3 miliona više od budžeta KS za ovu godinu.

Za rebalans budžeta KS glasalo je 18, protiv je bilo 15, dok je suzdžan bio jedan zastupnik. Nakon pojedinačnog glasanja, rezultat je bio isti.

Raspravu o rebalansu budžeta obilježile su brojne primjedbe opozicionih, ali i pojedinih zastupnika pozicione većine, piše Patria. 

Zastupnici opozicije ukazivali su na to da rebalans ne ide u korist privrednicima i građanima. Primjedbe su se odnosile i na dio budžeta koji se tiče Univerziteta u Sarajevu.

Rasprava se vodila i o finansiranju stranaka i samostalnih zastipnika. Ovaj dio rasprave obilježio je niz uzajamnih replika zastupnice Bibije Kerle (DF) i samostalnog zastupnika Damira Nikšića.

Kerla je tvrdila da ako se sredstva za finansiranje stranaka smanjuju za 50 posto, onda se za isti iznos trebaju smanjiti sredstva samostalnih zastupnika.

Nikšić s druge strane smatra da je nemoguće porediti stranke i samostalne zastupnike, zbog čega je nemoguće smanjivati im sredstva identično.

Govorilo se i o tome da iako predlagač rebalansa budžeta, Vlada KS, navela da su na mnogo staviki smanjili iznose, ipak djeluje da je došlo do povećanju na tim stavkama.

Brojni zastupnici, ne ovisno od statusa u Skupštini KS, poručili su da Vlada KS u skorom vremenu mora pripremiti novi rebalans, kako bi se određene stvari dovele u realno stanje.

Amandman zastupnika Damira Marjanovića da se za oko 3 miliona poveća stavka zauku, a sredstva nadomjeste sa stavki rekonstruikcije i investicije, nije prihvaćen, jer tehnički nije ispravan, pojasnio je ministar finansija KS Jasmin Halebić i dodao da je većina sredstava koja je Marjanović predložio da se prebace su zapravo kreditna sredstva.

Marjanović je kazao da će nauka ove godine ostati bez sredstava u KS, te da je Vlada mogla i s neke druge pozicije, i prije sjednice predvidjeti sredstva za nauku.

Podsjećamo, u četvrtak je Skupština KS usvojila “korona zakon”, zbog kojeg se i morao usvojiti rebalans budžeta.

Jesu li zakonodavna i izvršna vlast najbogatijeg Kantona Sarajevo pripremila dobro zakonsko rješenje i adekvatan rebalans budžeta, znat ćemo u narednim mjesecima, a stanje će u mnogome ovisiti o situaciji s pandemijom koronavirusa.

Skupština je izglasala i izmjene zakona o izvršenju budžeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije