Konaković: Šta je ovim ljudima, šalju nam poruke da ovdje samo sila prolazi

N. Ka.
Konaković: Šta je ovim ljudima, šalju nam poruke da ovdje samo sila prolazi
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Press u Sarajevu

Današnja subota u Sarajevu izuzetno je politički napeta. 

Podsjećanja radi, nova većina u Kantonu Sarajevo (SDA - DF - SBB) želi smijeniti aktuelnu vlast koju čini tzv. "šestorka" (u kojoj su, uz Narod i pravdu, SDP i Našu stranku, i SBB i DF, op.pr.) te je za danas najavila (hitnu) sjednicu Skupštinu na kojoj će se prvo dogoditi smjena Elmedina Konakovića (predsjedavajućeg Skupštine, koji to od jučer nije, po vlastitom zahtjevu). 

S druge strane, "šestorka" tvrdi da se ne protivi smjeni, ali odbijaju prihvatiti hitnost današnje sjednice - Kolegij Skupštine je to jučer odbio - tvrde da je za danas zakazana sjednica nelegitimna i poručuju novoj većini da sačeka sjednicu koju su oni zakazali u januaru.

I dok čekamo rasplet događaja, održana je press konferencija Kolegija Skupštine, na kojoj je prva govorila Danijela Kristić koja je jučer zamijenila Konakovića na mjestu predsjedavajućeg Skupštine.

"Poslovnik je ustavna kategorija, tu se jasno precizira sazivanje sjednice. Pojedinac ne može da zakaže hitnu sjednicu. Na Kolegiju smo jučer utvrdili da nema osnova za hitnu sjednicu, a prema Smiljani Viteškić podnijet ćemo krivičnu prijavu", kazala je ona.

Potom se obratio Konaković:

"Ovako kako demokratiju interpretira SDA sa SBB i poslušnim DF-om značilo bi da svako ko ima 18 ruku može da uđe u salu. Danas oni predstavljaju rušenje sistema i mi to nećemo dozvoliti. Apelirat ćemo Ustavnom sudu u ponedjeljak. Podsjetit ću vas da ubistvo Dženana Memića i saobraćajne nesreće SDA lidera još nisu razjašnjene."

Podsjećam, nastavio je, "mi smo ovim ljudima sve zakazali što su tražili. Jako bitna stvar na sjednici Kolegija, jučer nam je rekao predstavnik SDA da će on lično predložiti privremeno finansiranje."

Odluke su ništavne, kazao je i dodao da će to lako dokazati:

"Vrlo brzo ćemo saznati da li ova država počiva na pravnom sistemu ili ćemo se morati uključiti u borbu. Ovo sada nije sjednica, ovo je sada skup, sijelo koje je sazvala Smiljana Viteškić. Ne znam šta ih tjera, ali ovo nije sjednica.

Šta je ovim ljudima, bojim se da nikad nećemo saznati (...) šalju nam poruke da ovdje samo sila prolazi. Učinit ćemo sve da ne dođe do 'sile', ali ako to bude način, bit će i to. Ovo je sijelo, nije sjednica nema nikakve pravne akte. Službe ne smiju opsluživati ovo. Ukoliko ima i gram pravnog sistema u ovoj državi mi ćemo to dobiti. Ja ću sigurno napustiti mjesto u rukovodstvo jer me je jučer klub Bošnjaka opozvao i ništa tu ne kočimo. Današnja sjednica, današnji skup to ne može ništa. Oni su najavili da će silom ući u moju kancelariju. Volio bih znati šta Željko Komšić i Mario Nenadić misle o tome."

Uletjeli su u stupicu u koju ih je ugurao neki interesantan motiv, dodao je.

"Danas se dešava puč u Kantonu Sarajevo i to će Sud utvrditi. Kada to neko radi, logično je da to bude tenzija. Istina je da je pojačan rad policije, koja je pristuna OKO zgrade - nemamu prava da prisustvuju sjednici, ali zašto to nekom smeta. Oni su tu, ako bude nekih nemilih scena. Mirza Čelik, ako misli da je sad predsjedavajući - to je farsa, ali ako uspije SDA da održi većinu on će sigurno biti predsjedavajući."

SDA se danas stavila ispred Poslovnika i Ustava, što je udar na državu, podcrtano je danas na pressu; Vibor Handžić je poručio i "taman da se danas na sjednici glasa o podjeli paketića, to je nelegalno".

"Nigdje u svijetu ne bi postojali propisi koji određuju šta se može ili ne može. Ova sjednica je nelegalna. Ovih 18 ruku je klasični puč. Pitam Nenadića za kojeg kažu da je visoko moralan i pravni ekspert da li on želi na ovaj način da dođe na tu poziciju?"

"Rušenje države i procedura na ovaj način nećemo dozvoliti", kazao je Igor Stojanović, istaknuvši kako nisu protiv smjene, kako je sjednica zakazana za sredinu januara - "ali zašto se ne može sačekati 20 dana?!"

Pozvali su građane da budu mirni i da se bore za poštivanje procedura.

"Ovo je jedno pravno nasilje, na šta su onda spremni kada su spremni pred očima javnosti rušiti procedure. U ovom postupku možemo vidjeti da je niz procedura propušteno. Nadamo se da će nadležni spriječiti državni udar", rekao je Elvedin Okerić.

Kristić je dodala da gledamo "političko silovanje", a onda je govorio i Damir Nikšić:

"Ovo nije najgora Vlada KS, mislim da to i građani znaju. Nwčin na kojoj se oni odnose prema Vladi je jedan pokušaj javnog poniženja i pokazatelj šta će se desiti svima koji pokušaju da ih skinu."

O posjeti gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua, kojeg jučer nije primio gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, Dino Konaković kazao je sljedeće:

"Istanbul je naš bratski grad, Turska je naša bratska zemlja. Bio sam prvi koji je otišao tamo nakon događaja u julu i otvoreno kažem da je ono tamo bio državni udar. Ali, šta treba sad? Rekli su nam da je bratska zemlja, sad nam kažu da nam je bratski samo jedan dio Turske. Ja treba da idem od čovjeka do čovjeka u Istanbulu i pitam za koga je glasao? Šta ćemo ako AKP izgubi u Turskoj? Hoćemo ih brisati iz naše historije? Gradonačelnik Sarajeva nije primio gradonačelnika Istanbula. Mogu da kažem da je to jedan diplomatski gaf, to BiH ne može sebi dozvoliti, to mogu samo samo SDA i Skaka. Ja sam sinoć s načelnikom Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrićem bio na večeri sa Imamogluom i razgovarali smo o saradnji."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije