Konaković više nije šef Skupštine: SDA od mene traži da učinim nezakonitu stvar

O. K.
Konaković više nije šef Skupštine: SDA od mene traži da učinim nezakonitu stvar
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Press u Sarajevu

Nakon što je nova vladajuća većina u Kantonu Sarajevu danas uputila dopis u kojem od premijera KS Edina Forte i predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića zatražila da podnesu ostavke te zakažu hitnu sjednicu Skupštine, danas je održana press konferencija u Skupštini na kojoj je govorio Konaković.

Zastupnici nove većine u KS traže ostavke Konakovića i Forte i hitnu sjednicu

Konaković je press konferenciju otvorio riječima da SDA od njega traži da uradi nešto nezakonito:

"Predsjednici stranaka donijeli su nam novu većinu, kazali su kako ce podrzati budžet i onda smijeniti Vladu, a uradili su upravo suprotno. Dokument koji sam dobio traži od mene da hitno sazovem sjednicu sutra, a to je nezakonito. Odmah sam sazvao Kolegij Skupštine koja se trebala izjasniti o hitnosti. Oni su oborili budžet, Kolegij je hitno zasjedao, i sazvali smo sjednicu 8. januara. Nikada u životu nisam vidio manjkav zahtjev kao ovaj koji je poslala nova većina", rekao je on te sve obrazložio aktima u kojima su jasno opisane procedure kako se mijenja Vlada.

Ovo je pokušaj sile, ne znam odakle im ovakva energija, rekao je Konaković, pa podsjetio da su oni, polaganjem zakletve, obećali da će raditi zakonito:

"Podsjećam vas da su i mene smjenjivali po procedurama, pa je to trajalo 45 dana. Riječ je o grubom kršenju zakona i sekretaru Skupštine sam poslao pisma u kojima sam ga upozorio da ne smije sazivati sjednice bez Poslovnika. Protiv Smiljane Viteškić podnijet ću krivične prijave ukoliko se najave da ona treba da sazove hitnu sjednicu.

Ovdje niko ne zaustavlja nikakve procese, reagirali smo u 15 minuta, ali ne možemo mi kršiti zakon. Njima se ne sviđaju datumi, ne znam, valjda nemaju poslanika, nisu tu, idu na skijanje, nisu isplatili ruke, nema ih dovoljno... ili eto, ne znamo šta se dešava, ali, ne može nezakonito."

Konaković je čak otkrio i da je bilo najavljeno da će se nasilno smijeniti Skupština i Vlada, o čemu je kako kaže obavijestio policijskog komesara i ministra unutrašnjih poslova.

"Danas je Klub Bošnjaka i vjerovatno će mene smijeniti, ali i to ide u proceduru. Do 20. januara koalicija Petak 13 ima šansi da smijeni ovu Vladu i nađu dovoljno ruku. Ovo nije Medicinski fakultet, ovo je zakonodavni organ. Dok smo mi ovdje, oni će se poštivati."

A, onda je rekao sljedeće:

"Ja od danas nisam predsjedavajući Skupštine. To je od danas Danijela Kristić, koju smo prije pola sata imenovali."

Čuo sam da postoji navodno neka opklada - da će Vlada pasti do Nove godine ili će 'neko vratiti mandat'. Ovo nije igraona, ovo nije pijaca, ovdje imaju zakoni.

Što se tiče te "sutrašnje, hitne sjednicu Skupštine, 'prekinuti' ćemo je u skladu s Poslovnikom, tj. to će uraditi predsjedavajuća." 

Poručio je i da ne mogu zastupnici odlučiti je li sjednica hitna ili nije, već to radi Kolegij Skupštine (koji je danas zakazan za 15 sati).

"Pitam Nenadića i Komšića zašto podršavaju ovu bandu koja pokušava da sruši Vladu KS? Pitam Nenadića javno da li on stoji iza ovakvih dokumenata?"

Konaković je na kraju poručio da neće riskirati odlazak u zatvor, zato što ga SDA tjera da nelegalno smijeni najbolju Vladu u historiji Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije