Poruka Vlade Kantona Sarajevo građanima: Imate pravo znati!

Radiosarajevo.ba
Poruka Vlade Kantona Sarajevo građanima: Imate pravo znati!
Arhiv / Vlada KS

Prvi put u novijoj historiji našeg društva, građanima se predstavlja godišnji izvještaj o radu Vlade Kantona Sarajevo - poručila je vlast ovog kantona.

Iz Vlade Kantona Sarajevo su istakli da su, kako je navedeno, građani stvorili politički ambijent za formiranje drugačijeg saziva Vlade koja je:

"Svoj rad bazirala na konkretnom i ambicioznom programskom dokumentu. Nazvali su ga 300 mjera."

Ukazali su na to da su mjere objavljene u decembru prošle godine kao:

"Jedinstven politički dokument, namijenjen ne samo stručnoj javnosti, političkim analitičarima i opoziciji, nego prvenstveno građanima, kako bi bili u mogućnosti da na jednostavan način dobiju transparentan uvid u aktivnosti Vlade Kantona Sarajevo. Dokument su potpisali predstavnici šest političkih partija - Naša stranka, Narod i pravda, Socijaldemokratska partija, Demokratska fronta, Savez za bolju budućnost i Nezavisna bosanskohercegovačka lista."

Kako je saopćeno, imenovani zvaničnici su se tada obavezali da će raditi na sprovođenju #300mjera u okviru mandatnog perioda 2018-2022., a sve s ciljem poboljšanja kvalitete života, pravičnog i poslovnog ambijenta u sarajevskoj regiji.

"Danas, 12 mjeseci nakon potpisivanja ovog dokumenta, građanima predstavljaju, prvi put u novijoj historiji našeg društva, godišnji izvještaj Vlade Kantona Sarajevo o realizaciji 300 mjera, na koje su se obavezali. Ovaj izvještaj je koncipiran na način da je za svaku mjeru, čija je realizacija pokrenuta, dato objašnjenje o provedenim aktivnostima. Nadalje, za mjere koje su bile praćene budžetskim izdvajanjima data je informacija o iznosu sredstava namijenjenim za finansiranje realizacije mjera. Na kraju, za svaku mjeru je napravljena i procjena faze u kojoj se izvršenje mjere nalazi a u odnosu na četverogodišnji mandatni period 2018-2022", naglasili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Smatraju da je aktualna vlast već u prvoj godini mandata skoro trećinu mjera dovela do njihovog završetka ili potpune realizacije dodavši:

"Da implementaciju ostalih polovinu mjera započnemo i uradimo dobar dio posla ostavljajući lakši dio za naredni period. Samo dio mjera nisu započete u prvoj godini mandata, nego je njihova realizacija ostavljena za naredni period. Izvještaj je prezentiran jer Vi, građani, imate pravo znati, da predlažete i kritikujete te da ste informirani od onih koji Vas predstavljaju. Godina koja dolazi, je godina mjerljivog progres". poručili su građanima Vlade Kantona Sarajevo.

Izvještaju Vlade možete pristupiti klikom na ovaj link.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije