Igre prijestolja u KS: Kolegij Skupštine kao prepreka do Vlade SDA, SBB i DF-a

E. Halimić
Igre prijestolja u KS: Kolegij Skupštine kao prepreka do Vlade SDA, SBB i DF-a
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Skupština KS

Prema svemu sudeći u narednom periodu u Kantonu Sarajevo slijedi vrlo zanimljivo i turbulentno političko vrijeme.

Naime, nova većina u Skupštini KS koja se sastoji od zastupnika Stranke demokratke akcije (SDA), Demokratske fronte (DF) i Stranke za bolju budućnost (SBB) predali su zahtjeve za smjenu aktuelne Vlade i predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića.

Podsjećamo, zahtjeve su potpisali svi zastupnici pomenutih stranaka osim zastupnice SBB-a Jasne Duraković.

Skupština KS - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Skupština KS

Za pojašnjenje daljnje procedure od šefa Kluba Socijaldemokatske partije (SDP) u Skupštini Kantona Sarajevo Igora Stojanovića, tražili smo komentar.

„Procedura je jednostavna, sve počinje od toga da rukovodstvo Skupštine KS treba da utvrdi da li je zahtjev predat u skladu s Poslovnikom. Tamo je jasno rečeno da osim zahtjeva za smjenu Vlade i Skupštine treba predati i šire obrazloženje zbog čega se to radi. Ako je taj zahtjev uredan onda postoji procedura u kojoj taj zahtjev dolazi na Kolegij Skupštine KS koji u roku od 30 dana treba da zakaže sjednicu Skupštine KS koja bi se trebala izajasniti o povjerenju Vladi“, pojasnio je Stojanović.

Dodao je da s obzirom da je također pokrenuta i procedura smjene predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića, onda je zakazana i sjednica Kluba Bošnjaka.

„S obzirom da predsjedavajući dolazi iz reda Bošnjaka, Klub treba da se na sjednici 27. decembra izjasni po ovom zahtjevu“, naglasio je Stojanović.

Prema njegovim riječima ukoliko zahtjev za smjenu Vlade KS i Skupštine ne bude validan onda će on ići na dopunjavanje, pa ponovo na Kolegij Skupštine KS koji će opet imati 30 dana da zakaže novu sjednicu Skupštine KS.

Stojanovića smo pitali i o odnosu snaga u Kolegiju Skupštine KS.

Igor Stojanović - undefined

Foto: SDPBiH: Igor Stojanović

„Trenutno u Kolegiju nova skupštinska većina nema dovoljno ruku da izglasa njihov zahtjev. Međutim, u svakom slučaju dužnost Kolegija je da na osnovu 18 potpisa zakaže sjednicu sa tom tačkom na dnevnom redu. Ipak, vidjet ćemo koje su obrazloženje za smjenu oni predali i provjeriti da li su ti ljudi zaista potpisali taj zahtjev. Trenutno u Kolegiju odnos snaga je sedam na prema četiri u korist ove četiri stranke koje sad vode Vladu KS. To je razlog i zbog čega je sazvana sjednica Kluba Bošnjaka na kojem se očekuje neki drugi prijedlog umjesto Elmedina Konakovića“, kazao je Stojanović za Radiosarajevo.ba.

Dodao je da čak i ako se smijeni Elmedin Konaković, nova većina neće imati dovoljno ruku u Kolegiju Skupštine KS kako bi sazvali sjednicu Skupštine KS.

Inače Kolegij Skupštine KS se sastoji od 11 zastupnika, tačnije Kolegij čine Elmedin Konaković, Danijela Kristić, Smiljana Viteškić, Vibor Handžić, Bibija Kerla, Elvedin Okerić, Damir Nikšić, Igor Stojanović, Mahir Dević, Neira Dizdarević i Zvonko Marić.

Zastupnik Fahrudin Pecikoza izgubio je mjesto u kolegiju nakon što je odlučio da se pridruži SBB-u, a njegovo mjesto u Kolegiju zauzeo je Damir Nikšić nakon što je formiran Klub koji se sastoji od Damira Nikšića, Damira Marjanovića i Amre Kaljić.

Elmedin Konaković - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Elmedin Konaković

Zanimalo nas je da li postoji mogućnost da se u narednom periodu formiraju novi klubovi u Skupštini KS kako bi se promijenio odnos snaga u Kolegiju Skupštine KS.

„Postoji takva mogućnost da SDA formira nove klubove kako bi imali više ruku u Kolegiju da bi mogla stavljati tačke na dnevni red sjednica. Nije samo dovoljno sad imati većini i smijeniti Vladu KS, postavlja se pitanje kako će određene tačke prolaziti na kolegiju. Ako ostane ova situacija jednostavno je pitanje kako će materijali koja će ta nova Vlada KS slati prolaziti na sjednicu Skupštine KS. Ukoliko mi iz ove četiri stranke koje su ostale primijetimo da nešto nije uredu sa materijalima i ukoliko oni budu kao nekad u prošla vremena. Vremena kad je SDA vladala i koja su obilježena korupcijom i nepotizmom, mi to nećemo dozvoliti. Očekujem da onda oni krenu u formiranje novih klubova, međutim ukoliko budu pravili od demokratije takav cirkus, onda ćemo i mi to isto raditi“, pojasnio je Stojanović.

Prema njegovim riječima, kad se analizira matematički SDA, SBB i DF ni u kojem slučaju ne mogu napraviti više klubova da bi imali prednost u Kolegiju Skupštine KS.

Fahrudin Radončić - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Fahrudin Radončić

„Moje najoptimističnije procjene govore da bi krajem februara ili u martu moglo doći do smjene Vlade KS. Njima se žuri jer je rok za formiranje Vijeća ministara BiH 30. decembra, oni sad žele (SBB-DF) i imaju pritisak da isporuče Vladu KS prije nego što dobiju pozicije u Vijeću ministara BiH. Oni žele (SDA-SBB-DF) i pokušavaju da do 29. decembra održe sjednicu Skupštine KS da bi imenovali na njoj novu Vladu KS, da bi im onda 30. decembra SDA isporučila Ministarstvo za sigurnost (ministar bi trebao biti predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić) i Ministarstvo za odbranu (ministar bi trebao biti član DF-a Sifet Podžić). Sad je to pritisak i zato se njima tako žuri, opasnost je da ne bude nove Vlade KS, a da SDA isporuči SBB-u i DF-u ministarske pozicije u Vijeću ministara BiH. Ukoliko se to dogodi ne postoji nikakav drugi razlog zašto bi onda SBB i DF izvlačili svoje ministre i vraćali i Vladu KS ministre iz SDA. Velika je to igra povjerenja“, zaključio je Stojanović u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije