Konaković objavio sliku iz aviona: 'To je lažni osjećaj moći koji građane BiH košta hiljade KM'

19
Radiosarajevo.ba
Konaković objavio sliku iz aviona: 'To je lažni osjećaj moći koji građane BiH košta hiljade KM'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković je u prethodnih nekoliko dana boravio na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, a danas, 18. februara, se vraća u našu zemlju.

Na svom Facebook profilu se Konaković oglasio iz aviona, te poslao interesantnu fotografiju, uz jednu značajnu poruku. 

"Na slici ispod je maleni zastor koji odvaja biznis od ekonomske klase u manjim avionima na kraćim letovima.

Pokrenut apel za liječenje Selmane iz Blagaja

Pokrenut apel za liječenje Selmane iz Blagaja

Iza paravana lažni osjećaj moći jer aviokompanije služe nekoliko besplatnih pića, topli obrok, a zastorom se odvajaju od ostalih putnika. Taj ugođaj košta nekoliko puta više od karte u ekonomskoj klasi.

Na prekookeanskim letovima biznis klasa ima određenu prednost jer je mnogo komotnije, može se odspavati i pripremiti za sastanke i obaveze, al’ na letovima od samo nekoliko sati ova usluga zaista nema smisla.

Elmedin Konaković na povratku iz Minhena: 'Članice EU žele da vide BiH u ovom procesu'

Elmedin Konaković na povratku iz Minhena: 'Članice EU žele da vide BiH u ovom procesu'

Ovaj zastor se pomjera u zavisnosti od broja putnika na letu i može se desiti da sa sjedištem 4b nekad budete u biznis, a nekad u ekonomskoj klasi.

Dakle ništa komotnije i ništa šire.

Delegacije naše zemlje koje na kraća putovanja lete biznis klasom bacaju hiljade maraka, a ako putuju češće troškovi su zaista veliki. Ako više delegacija leti više puta, e to je već ozbiljan problem…

VIP saloni na aerodromima se uglavnom plaćaju (aerodrom u Istanbulu jedan je od rijetkih koji ne naplaćuje tu uslugu visokom zvanicama).

Kad platite VIP salon, procedura prolaska graničnih kontrola je lakša, dodje vozilo po vas, ne idete u autobus sa ostalim putnicima, sjednete u VIP i osoblje vam čekira karte, ovjeri pasoše i donese torbe.

Na slici ispod je maleni zastor koji odvaja biznis od ekonomske klase u manjim avionima na kraćim letovima. Iza...

Posted by Elmedin Konakovic on Sunday, February 18, 2024

Taj dio je posebno i nerealno skup. Plaća se po osobi. I opet, ako više delgacija putuje više puta …

Hiljade, desetine pa i stotine hiljada maraka naši zvaničnici plate da bi izbjegli hodanje od nekoliko stotina metara i poneku kontrolu, izvlačenje kaiša, a ponekad i skidanje cipela.

I u tim VIP salonima ima hrane, sokova, kafe, kolača. Cjenovno sigurno najskupljih na svijetu jer za nekoliko sati čekanja ne može se pojesti onoliko koliko zadovoljstvo boravka u VIP salonu košta.

Oni koji kažu da se letom u biznis klasi i boravkom u VIP salonu čuva dignitet funkcije govore to jer nisu probali drugačije. Ne znaju kakav respekt pokažu ljudi kad vide zvaničnika koji vodi računa o državnom novcu i ne rasipa ga.

To je čuvanje digniteta, ličnog i institucionalnog."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije