Konaković se sastao sa švedskim kolegom: Pričali o bh. dijaspori

6
Radiosarajevo.ba
Konaković se sastao sa švedskim kolegom: Pričali o bh. dijaspori
Foto: MVP BiH / Elmedin Konaković i Tobias Billström

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 17. februara , na marginama Minhenske konferencije o sigurnosti, sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Švedske Tobiasom Billströmom.

Ministar Konaković se tom prigodom zahvalio Švedskoj na snažnoj potpori europskoj perspektivi
Bosne i Hercegovine i regije. Ocijenio je od izuzetnog značaja za BiH da na predstojećem sastanku Europskog vijeća u martu dobije odluku o otvaranju pristupnih pregovora.

Naglasio je da su u proteklom periodu intenzivirani napori da do marta ove godine BiH postigne potreban napredak u odnosu na 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije. Izrazio je nadu da će EK u svom narednom Izvješću prepoznati napredak koji je BiH postigla i preporučiti Europskom vijeću da donese odluku o otvaranju pristupnih pregovora.

Drama u Mostaru: Palicama pretučen novinar i kolumnist

Drama u Mostaru: Palicama pretučen novinar i kolumnist

U tom kontekstu izvijestio je sugovornika da je Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u petak, 16. februara, podržao Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, čime je ispunjen još jedan uvjet za otvaranje pregovora s EU.

Ministar Konaković je tokom razgovora sa švedskim ministrom izrazio zahvalnost Švedskoj i na potpori koju pruža održivom razvoju, reformskim i integracijskim procesima u BiH, a posebno kroz Strategiju razvojne suradnje sa Zapadnim Balkanom.

Razgovarano je i o bosanskohercegovačkoj dijaspori u Švedskoj, koja predstavlja primjer dobre integracije u švedsko društvo i posebne veze između dviju zemalja, kao i uvjetima njihovog
društvenog organiziranja. Sugovornici su se složili kako je potrebno unaprijediti gospodarsku suradnju između BiH i Kraljevine Švedske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije