Elmedin Konaković u Minhenu s ministricom vanjskih poslova Kanade: Evo o čemu su razgovarali

1
Radiosarajevo.ba
Elmedin Konaković u Minhenu s ministricom vanjskih poslova Kanade: Evo o čemu su razgovarali
Foto: MVP BiH / Elmedin Konaković na sastanku sa Melanie Joly

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 17. februara 2024. godine, na marginama Minhenske konferencije o sigurnosti, sa ministricom vanjskih poslova Kanade Mélanie Joly.

Tokom susreta je konstatirano da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Kanade prijateljski, bez otvorenih pitanja.

S obzirom na opredijeljenost BiH za sigurnost, stabilnost i prosperitet cijele regije, ministar Konaković je izrazio zahvalnost Vladi Kanade na podršci BiH na njenom putu ka punopravnom članstvu u euroatlantskim integracijama. Ocijenio je da je od izuzetnog značaja za Bosnu i Hercegovinu da na predstojećem sastanku Europskog vijeća u martu dobije odluku o otvaranju pristupnih pregovora, što bi učvrstilo našu vanjsku politiku i institucionalni okvir za reformu društva.

Barack Obama o Bidenovoj odluci: 'Bio je jedan od najuspješnijih američkih predsjednika'

Barack Obama o Bidenovoj odluci: 'Bio je jedan od najuspješnijih američkih predsjednika'

Sagovornici su se složili da ekonomska saradnja BiH i Kanade nije na značajnijoj razini zbog geografske udaljenosti, skromnog bh. tržišta i ograničenih proizvodnih kapaciteta, dok potencijala za ulaganja ima u područjima energetike, poljoprivrede, drvne industrije, stočarstva i turizma.

Bilo je riječi i o značaju brojne bosanskohercegovačke dijaspore u Kanadi, koja je dobro integrirana u kanadsko društvo i doprinosi jačanju strateških odnosa između Kanade i Bosne i Hercegovine.

Razmijenjena su mišljenja o unapređenju bilateralnih odnosa, ugovornim odnosima te drugim pitanjima od obostranog značaja za dvije zemlje. 

Razgovarano je i o mogućnosti otvaranja ambasade Kanade u Sarajevu, što bi dodatno unaprijedilo odnose dvije zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije