Bosanska diplomatska ofanziva u Minhenu: I Bećirović i Konaković susreli se s lordom Peachom

10
Radiosarajevo.ba
Bosanska diplomatska ofanziva u Minhenu: I Bećirović i Konaković susreli se s lordom Peachom
Foto: Kabinet Denisa Bećirovića / Stuart Peach i Denis Bećirović

Proteklih dana, politički predstavnici Bosne i Hercegovine su, u okviru Minhenske sigurnosne konferencije, izvršili pravu "diplomatsku ofanzivu".

Dok čekamo kraj marta i šta će Europska unija odlučiti o kandidatskom statusu naše zemlje, iz Minhena nam stižu brojne vijesti o razgovorima koje su obavili predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, njegov kolega i član Predsjedništva Denis Bećirović te ministar vanjskih poslova naše države Elmedin Konaković.

Bećirović i Peach: Saveznici

Posljednja u nizu ovih obavijesti došla je iz kabineta člana Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović koji je, u okviru ove konferencije, razgovarao sa specijalnim izaslanikom premijera Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK) za Zapadni Balkan lordom Stuartom Peachom.

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

"Konstatirano je da je interes i Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva puno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bećirović je rekao da je u vrijeme antidejtonskog djelovanja organa bh. entiteta RS od izuzetne važnosti da UK čvrsto stoji uz Bosnu i Hercegovinu i njene građane. UK ima poseban značaj za Bosnu i Hercegovinu, jer je riječ o državi koja je jedan od svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Tokom prijateljskog razgovora lord Peach je istakao da UK snažno podržava evroatlantski put Bosne i Hercegovine. On je rekao da UK ostaje saveznik Bosne i Hercegovine i iskreno posvećen demokratskoj i multietničkoj Bosni i Hercegovini", navodi se u saopćenju.

Bećirović je naglasio da je od ogromnog značaja za Bosnu i Hercegovinu da dobije odluku o otvaranju pristupnih pregovora na predstojećem sastanku Evropskog vijeća. Podsjetio je i na razgovor s premijerom UK Rishijem Sunakom prošle godine u Londonu i ukazao na važnost njegove jasne poruke da UK snažno podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Komšić u Munchenu sa Aliciom Kearns i Almom Zadić: Evo o čemu su razgovarali

Komšić u Munchenu sa Aliciom Kearns i Almom Zadić: Evo o čemu su razgovarali

Konaković i Peach: Europa i reforme

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković sastao se također danas, 17. februara, na marginama Minhenske sigurnosne konferencije sa Stuartom Peachom. Tokom sastanka, kako je saopćeno, razgovarano je o europskom putu BiH, reformskim procesima, sigurnosnim izazovima i regionalnoj suradnji.

Ministar Konaković je tom prilikom izrazio zahvalnost na snažnoj potpori Ujedinjenog Kraljevstva suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine kao i njegovoj vodećoj međunarodnoj ulozi u rješavanju regionalnih izazova. Izvijestio je posebnog izaslanika o napretku naše zemlje na europskom putu kao i aktivnostima Vijeća ministara BiH, te ocijenio od izuzetnog značaja za Bosnu i Hercegovinu da na predstojećem sastanku Europskog vijeća u martu dobije odluku o otvaranju pristupnih pregovora. Osvrnuo se i na važnost rasprave o stanju u Bosni i Hercegovini i regiji u britanskom parlamentu, posebno u kontekstu novoobjavljenog Izvješća Odbora Doma lordova za međunarodne odnose i obranu.

Elmedin Konaković i Stuart Peach
Foto: MVP BiH: Elmedin Konaković i Stuart Peach

Posebni izaslanik britanskog premijera naglasio je da Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje fokusirano na različite oblike razvojne pomoći za Bosnu i Hercegovinu, u okviru sredstava koje Ujedinjeno Kraljevstvo izdvaja za Zapadni Balkan. Riječ je o projektima usmjerenim na jačanje vladavine prava, demokracije i zaštite temeljnih prava, obrazovanja, zapošljavanja, socijalne politike itd.

"Podržao je reformski proces u BiH kada je riječ o europskim integracijama te naglasio da je u tom procesu iznimno značajno unapređenje integriteta izbornog procesa u našoj zemlji. Tokom susreta razgovarano je o ulozi misije EUFOR ALTHEA u Bosni i Hercegovini kao i pomoći i potpori UK u sigurnosnom i obrambenom sektoru naše zemlje", saopćeno je iz Konakovićevog kabineta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije