Denis Bećirović održao sastanak s američkom senatorkom: 'BiH je mjesto u euroatlanskim strukturama'

2
Radiosarajevo.ba
Denis Bećirović održao sastanak s američkom senatorkom: 'BiH je mjesto u euroatlanskim strukturama'
Foto: Predsjedništvo BiH / Jeanne Shaheen i Denis Bećirović

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je sa senatoricom i predsjedavajućom Pododbora za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju u Odboru za vanjskopolitičke odnose u Senatu SAD-a Jeanne Shaheen u okviru Minhenske sigurnosne konferencije.

Tokom srdačnog razgovora Bećirović zahvalio se na kontinuiranoj pomoći Sjedinjenih Američkih Država nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Također, ukazao je na važnost prijedloga Zakona o demokratiji i prosperitetu na Zapadnom Balkanu, koji je senatorica Shaheen podnijela sa senatorom Rogerom Wickerom. Bećirović je naglasio da to predstavlja konkretnu podršku bh. ekonomiji, reformama i sankcijama za korupciju.

Oni su ocijenili važnim da se na predstojećem sastanku Evropskog vijeća donese odluka za otpočinjanje pristupnih pregovora EU s Bosnom i Hercegovinom. Bećirović je istakao da bi to bio konkretni podstrek ka sprovođenju reformskih procesa bitnih za  nastavak demokratizacije države Bosne i Hercegovine.

Lijepa vijest za penzionere u FBiH: U subotu počinje isplata penzija za april

Lijepa vijest za penzionere u FBiH: U subotu počinje isplata penzija za april

Sagovornici su konstatirali da ruski uticaj predstavlja prijetnju za sigurnost i stabilnost Zapadnog Balkana, a posebno Bosne i Hercegovine kao države aspiranta za članstvo u NATO. Senatorica Shaheen je najavila da će se i dalje snažno zalagati za dodatni američki angažman u Bosni i Hercegovini, kao i na Zapadnom Balkanu.

Američka senatorica Shaheen važi za jednu od najboljih poznavateljica prilika u Bosni i Hercegovini, a kao predsjedavajuća Pododbora za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju u Odboru za vanjskopolitičke odnose u Senatu SAD-a drži fokus na Bosnu i Hercegovinu, koju često i posjećuje. Ona je u oktobru prošle godine posjetila i Memorijalni centar Srebrenica-Potočari.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije