Općina Centar Sarajevo: Kome (ne)trebaju dječija igrališta?

2
Radiosarajevo.ba
Općina Centar Sarajevo: Kome (ne)trebaju dječija igrališta?
Foto: Općina Centar / Devastirana igrališta

U budžetu Općine Centar Sarajevo za 2021. godinu za izgradnju i uređenje manjih javnih površina, dječijih i ciciban igrališta i sportskih ploha planirano je 500 hiljada maraka.

Veliki dio sredstava za ovu namjenu u proteklim godinama iskorišten je za izgradnju i opremanje sportskih ploha i dječijih igrališta formiranih na javnim površinama, a od te sume sve više se ulaže u obnovu i rekonstrukciju izgrađenih, ali zbog vandalizma pojedinaca devastiranih igrališta.

Na području općine Centar u posljednje dvije godine izgrađeno je preko 20 ciciban igrališta raspoređenih u svih 18 mjesnih zajednica.
Nažalost, ove uređene javne površine su izložene stalnom devastiranju i uništavanju, a česte su i pojave otuđivanja dijelova parkovskog mobilijara.

„Gotovo svakodnevno se susrećemo s polomljenim vrtuljcima, oštećenim toboganima i sjedalicama ljuljački, devastiranim drvenim klupama i betonskim postoljima. Drastičniji primjeri takvog destruktivnog ponašanja su vidljivi u parku Jezero-Betanija, te na dječijim igralištima u Dalmatinskoj ulici i na Soukbunaru gdje su u proteklim danima gotovo u potpunosti uništena dječija igrališta i mobilijar“, kažu iz Općine Centar.

Kako bi svojim građanima, a posebno mladima, stvorila što ugodniji ambijent življenja, Općina Centar ulaže značajna finansijska sredstva u izgradnju, obnovu i opremanje sportskih ploha i dječijih igrališta, ali se u praksi susreće sa stalnom potrebom izdvajanja budžetskog novca u obnovu, zbog čega ostaje manje sredstava za uređenje i drugih javnih površina, za koje sugrađani skoro svakodnevno upućuju zahtjeve i želje.

Stoga je, osim zakonskog regulisanja ove oblasti i preciziranja nadležnosti, potrebno angažovanje šire društvene zajednice, prvenstveno na preventivnom djelovanju i utjecaju na svijest mladih kako bi čuvali i štitili lijepo uređene javne površine za rekreaciju.

„Zbog njih i njihovog sretnijeg odrastanja za nadati se da će pojedinci, bez obzira čime su motivisani, prije nego krenu u uništavanje, razmisliti i zapitati se kome sve ovo treba. Vjerujemo da će poseban angažman na ovom planu preduzeti organi bezbjednosti, kao i savjeti mjesnih zajednica i aktivisti ekoloških i drugih organizacija civilnog društva“, poručuju iz Općine Centar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije