Sarajevo: Srušeno igralište za gradnju parkinga u Aerodromskom Naselju

L. K.
Sarajevo: Srušeno igralište za gradnju parkinga u Aerodromskom Naselju
FOTO: Radiosarajevo.ba / Igralište nakon rušenja
Početkom aprila srušen je nogometni teren u Aerodromskom Naselju u Sarajevu.

Građani ovoga sarajevskog naselja, tačnije MZ "Dobrinja A", su ogorčeni jer će sada taj teren, kako su kazali, služiti kao parking, iako, da ironija bude veća, parking već postoji nekoliko metara dalje. Portalu Radiosarajevo.ba javili su se građani koji žive u blizini tog igrališta objašnjavajući ovaj problem.

Naime, u Aerodromskom Naselju, u ulici Franca Prešerna, 9. aprila ove godine, srušen je nogometni teren koji se nalazio tu još od 1977. godine. Na tom terenu odrasle su brojne generacije, neki od njih su kasnije uspjeli i u profesionalnom svijetu fudbala, kao npr. Mirza Varešanović, navodi se u pismu koji su nam poslali mještani (imena poznata redakciji).

Prema njihovim riječima, nogometni teren srušen je iznenada, te niko nije imao nikakvu informaciju o tome do dana rušenja.

"Djeca iz obližnjih zgrada bila su zatečena kada su vidjeli bager kako ruši jedini nogometni teren u blizini. Na ovo su reagirali brojni građani ovoga nasetalja te su zakazali sastanak s predsjednikom Mjesne zajednice Dobrinja A Esadom Sejdinovićem. Građani su na sastanku saznali da je igralište srušeno na prijedlog nekoliko stanara. Riječ je o petero ljudi u poznim godinama, koji su naveli da im smeta lupanje lopte, a navodno su naveli i da je parking potreban, iako je isti u neposrednoj blizini", navodi se u pismu.

Stanari koji su predložili parking pozivaju se na to da je prema planu gradnje tu od ranije i trebao biti parking, te da je tako ucrtano, no to je predsjednik MZ negirao.

"Na sastanku je istaknuto kako zajednica pokušava već četiri godine uvjeriti predstavnike Općine Novi Grad da odobre projekt izgradnje sportskog centra u blizini aerodroma (ulica Šefika Dorića) jer je prijeko potreban. Ovaj projekt je na listama prioriteta još od 2014. godine. No, kako kaže Esad Sejdinović, nikada nisu shvaćeni ozbiljno", navode građani u pismu.

Dalje nam pojašnjavaju kako su na sastanku postigli privremeno rješenje da se prekine izgradnja parkinga, premjeste golovi na drugo mjesto u naselju, sačeka izgradnja sportskog centra, pa tek onda da se pravi parking.

Građani ovog naselja sumnjaju da će doći do pravilnog rješenja jer, prema njihovom mišljenju, golovi nemaju gdje biti izmješteni zato što većinu mjesta zauzimaju upravo parking prostori.

Izražavaju i žaljenje jer su im djeca sada ostala bez mjesta za igru. Još jedan razlog zbog kojeg sumnjaju u pravilno rješenje, jeste započeta gradnja bazena koja još nikad nije završena, iako je počela prije čak dvije godina.

U pismu koje je poslano redakciji navodi se i: "Izgleda da će djeca ostati i bez ovih neuređenih igrališta, jer ipak lakše je srušiti nego napraviti. Mogu se oni igrati i na mobitelima.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije