Kojović: Sarajevo ponovo pokazalo da ova zemlja zaslužuje i može puno bolje

7
Razgovarao: Faruk Vele
Kojović: Sarajevo ponovo pokazalo da ova zemlja zaslužuje i može puno bolje
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Naša stranka

Kad sam u sitne sate u nedjelju uveče, tačnije ujutro, došao kući - zaplakao sam... Zbog nade da smo blizu tačke u kojoj će ova zemlja krenuti jednim novim pravcem, prema naprijed, prema boljem..., kaže, uz ostalo, jedan od čelnika pobjedničke "Četvorke" Predrag Kojović u veoma emotivnom intervjuu za Radiosarajevo.ba, prvom nakon završetka lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini na kojoj su Naša stranka i njezini partneri donijeli promjene o kojima se već izvještava širom svijeta.

 

Šta su građani poručili glasanjem u nedjelju, odakle počinje "pospremanje", šta očekuje od izbora 2020. godine i kakva je vizija njegove Bosne i Hercegovine, lider Naše stranke veoma otvoreno i nadahnuto govori da naš portal.

 

Radiosarajevo.ba: Kakvi su utisci, evo, dva dana nakon izbora i, po svemu sudeći, velikog izbornog uspjeha? Građani su očito glasali za promjene i nadu?

 

Kojović: Ne vjerujem da je u ovom, ranom, trenutku, dok se još nije ni završilo brojanje glasova, iko od nas u potpunosti svjestan šta se, u političkom smislu dogodilo, u Sarajevu.

 

Jedino što je sasvim sigurno je da je Sarajevo ponovo pokazalo da ova zemlja zaslužuje i može puno bolje od ovoga što gledamo i trpimo sve ove godine.

 

Pokazalo je da je Hemonova definicija šta znači biti Sarajlija - po kojoj Sarajevo nije puko mjesto rođenja ili destinacija na putovanju, nego određeno stanje svijesti - i dalje tačna.

 

Ovo što smo vidjeli u nedjelju je moje Sarajevo koje kaže - dosta je bilo, nećete nas dalje dijeliti po naciji, po vjeri. Jedino po čemu ćemo se dijeliti je na kriminalce i poštene, na sposobne i nesposobne, odnosno, na loše i dobre ljude i tačka. 

 

Renesansa Sarajeva

 

Radiosarajevo.ba: Kazali ste mi u intervjuu uoči izbora da bi pobjeda "Četvorke" predstavljala političku revoluciju, da li ove rezultate doživljavate upravo tako?

 

Kojović: Apsolutno. Pobjeda bi sama po sebi bila revolucionarna, a ovako ubjedljiva pobjeda je znak da se glasačkim tijelom više ne može upravljati proizvodnjom mržnje i straha i kriminalnim i egzistencijalnim ucjenama.

 

Ako sam ja u pravu to znači da je nezaustavljiv talas promjena pokrenut i da će "Četvorka" 2022. godine preuzeti vlast u državi.

 

Znam da to nekima u ovom trenutku zvuči nedostižno. Nije. I činjenice, dakle, brojevi su na našoj strani, a nada građana koju je Naša stranka očuvala i probudila kod ogromnog dijela građana je motor koji će nam dati tu potrebnu snagu za veliko pospremanje u BiH 2022.

Glasanje, Predrag Kojović - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Glasanje, Predrag Kojović

Radiosarajevo.ba: Kakvi su dalji planovi, kada i odakle kreće "pospremanje"? Svjesni ste da su očekivanja građana velika...

 

Kojović: Očekivanja su ogromna, ona su i opravdana i nerealna u isto vrijeme. Ono što građanima želim obećati, ono što im garantujem svojom riječju je da ćemo raditi naporno, pošteno i u interesu svih, i u interesu Sarajeva i BiH.

 

Naša najveća obaveza i najveća želja svakog od nas u Našoj stranci, a i u "Četvorci", je da opravdamo ogromno povjerenje koje su nam dali.

 

Možda se neće svaki put složiti sa odlukama koje ćemo donositi, možda ćemo i pogriješiti u nečemu, ali će svaki put potpuno transparentno znati zašto smo nešto uradili i koji su razlozi.

 

Mi sasvim sigurno nismo sujetni i spremni smo čuti i argumente onih koji misle drugačije i prihvatiti da su oni u pravu a ne mi. Renesansa Sarajeva, izrastanje Sarajeva u evropsku metropolu, zaista mora biti zajednički projekat svih nas zajedno, i građana i vlasti, jer zahtijeva ne samo promjenu u načinu vladanja, odnosno, upravljanja javnim resursima nego i promjenu u ponašanju građana, u svakom od nas, u svakodnevnom životu. 

 

Smjena Vlade na Dan državnosti

 

Radiosarajevo.ba: Da li uskoro slijedi i smjena Vlade u Kantonu Sarajevo i kako će ići taj proces? Da li postoji mogućnost promjene vlasti i u drugim kantonima?

 

Kojović: Vjerovatno ćemo prije Dana državnosti izglasati nepovjerenje aktuelnoj Vladi KS i onda ćemo, po prvi put dobiti, administrativno podijeljen, ali politički ujedinjen prostor.

 

U svakoj državi, politička dešavanja u glavnom gradu, utiču na cijelu državu i nadam se da će to i kod nas biti slučaj. Sarajevo je 15. novembra brutalno porazilo nacionalističku retoriku i poruka je jasna - ako glasaš za promjenu ona se dogodi.  

 

Poručujem građanima – pobjedićemo

 

Radiosarajevo.ba: Nalazimo se usred pandemije, da li će "Četvorka", u kapacitetu kojeg ima i kojeg će imati, može da se uhvati u koštac s ovim problemom, koji je itekako gorući?

 

Kojović: Mi smo spremni preuzeti odgovornost upravo u ovom teškom trenutku. Zdravstveni sistem je u neredu, zdravstveni radnici iscrpljeni u herojskoj borbi koja traje skoro godinu dana, realni sektor na koljenima…

 

Poručujem građanima – pobjedićemo! Zajedno možemo pobijediti i pandemiju i njene ekonomske posljedice. Neće biti lako, nema jednostavnih rješenja, ali je naš cilj jasan, a volja čvrsta. Pobjedićemo pandemiju, pomoći privredi i zaposlenim koliko god je maksimalno moguće i onda krenuti u ekonomski i politički progres.

Naša stranka - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Naša stranka

 

Za novu Bosnu i Hercegovinu

 

Radiosarajevo.ba: Šta su Vaša očekivanja na izborima 2022. godine? U politici je to dug period, no da li ovo doživljavate kao uvertiru u velike promjene i na ostalim razinama vlasti?

 

Kojović: Moj san, odnosno, moj politički plan, i to je nešto za šta sam spreman preuzeti odgovornost u svakom pogledu, je sljedeći - jačati Našu stranku po cijeloj BiH, održati "Četvorku", naći partnere na nivou cijele Bosne i Hercegovine koji su spremni prihvatiti evropske principe i standarde u politici, i pred građane Bosne i Hercegovine izaći u kampanji 2022. i reći - glasajte za jednu novu, bolju Bosnu i Hercegovinu u kojoj su naše razlike naša snaga, a ne hendikep i u kojoj ćemo zajedno raditi da nam svima bude bolje. 

 

Ako građani 2022. odluče da jednoj takvoj viziji Bosne i Hercegovine daju povjerenje svi ćemo dobiti šansu da živimo u jednoj normalnoj zemlji koja se napokon izvukla iz blata, otresla i odlučno krenula u bolje i sretnije dane. 

 

Radiosarajevo.ba: Na kraju, koja je Vaša poruka građanima koji su glasali za Vašu i ostale stranke 'Četvorke'?

 

Možda je malo preintimno…

 

Kad sam u sitne sate u nedjelju uveče, tačnije ujutro, došao kući - zaplakao sam.

 

Ta emocija, snaga te emocije, koja se manifestovala u tako ubjedljivoj pobjedi Srđana Mandića je probudilo takvu količinu nade da smo blizu tačke u kojoj će ova zemlja krenuti jednim novim pravcem, prema naprijed, prema boljem me potpuno savladao.

 

Šta da kažeš onome ko ti je poklonio nadu osim jedno veliko hvala i sve ću učiniti da ne iznevjerimo vaše povjerenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije