Epidemija / Koji su glavni COVID simptomi kod oboljele djece u BiH

20. 04. 2021. u 08:46:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 12

Iako koronavirus kod djece najčešće izaziva blaže simptome koji ne zahtijevaju bolničko liječenje, trenutno je u Univerzitetskom kliničkom centru RS (UKC RS) hospitalizovano troje djece oboljele od COVID-19.

Od pojave koronavirusa u UKC RS bilo je hospitalizovano 88 djece. U covid odjeljenju za dječju populaciju liječe se djeca zaražena koronavirusom uzrasta do 15 godina, a najmlađe dijete koje je bilo hospitalizovano bilo je staro tek 22 dana, pišu Nezavisne.

"U zadnje vrijeme je primijećen porast broja oboljele djece, ali se to ne može povezati s novim sojevima koronavirusa", kazao je Vladimir Mirošljević, načelnik Klinike za dječje bolesti UKC RS.

Istakao je da je klinička slika djece u većini slučajeva blaga te ne zahtijeva kliničko liječenje.

"Hospitalizuju se samo oni pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom i tretiraju se na osnovu protokola koji se primjenjuju u covid odjeljenju", naveo je Mirošljević.

Kako pedijatri navode, pojava težih simptoma kod mališana je rjeđe prisutna, a najčešći simptomi su kašalj, zapušen nos i problemi sa stomakom u vidu dijareje, te ističu da se djeca najčešće liječe simptomatski.

Branislav Lolić, doktor pedijatrije, kazao je da su prema njegovom iskustvu simptomi kod djece nešto blaži nego kod odraslih, te da problem kod ove populacije predstavlja to što testiranja nisu rađena rutinski.

"Zbog toga nismo mogli kod velikog broja djece imati sigurnu potvrdu kliničke slike. Na kliničko liječenje odlaze djeca s najtežim oblicima bolesti", rekao je Lolić.

Kada je riječ o vakcinaciji protiv koronavirusa i da li se ona preporučuje najmlađoj populaciji, Lolić ističe da se čekaju potrebna istraživanja da bi neka od vakcina bila odobrena u dječjoj dobi.

"Prema ranijim iskustvima, kad je bila riječ o gripama, uglavnom nismo rutinski vakcinisali djecu, jer nije bilo težih slučajeva. Posebno je bila praksa da se djeca s hroničnim bolestima tretiraju na taj način da se vakcinišu roditelji da bi se umanjila mogućnost prenosa infekcija", naveo je Lolić.

Kako je istakao, za očekivati je da ako se uskoro smiri epidemija koronavirusa, vakcinacija djece u ovoj fazi neće biti opcija.

Na pitanje da li pojava novih sojeva koronavirusa može dovesti do većeg broj oboljele djece, Lolić je kazao da se novi sojevi brže šire, ali da je teško reći da li je klinička slika u tim slučajevima teža.

"Pozvao bih na pojačan oprez kod djece koja imaju određene hronične bolesti, posebno one djece koja imaju određene probleme s imunitetom, jer su oni ugroženiji, naročito u velikim kolektivima i kontaktu s ljudima", zaključio je Lolić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA