I djeca u bolnici zbog COVID-a: "Nikada svog sina nisam vidjela u ovom stanju"

0
Radiosarajevo.ba
I djeca u bolnici zbog COVID-a: "Nikada svog sina nisam vidjela u ovom stanju"
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Zbog mutiranog britanskog soja koronavirusa u Srbiji je udvostručen broj zaražene djece.

Najmlađi pacijent je beba od svega devet dana, dok je na kiseoniku dječak od svega 15 godina, kaže dr. Olivera Ostojić, načelnika dječje COVID bolnice pri Kliničko-bolničkog centru Dr Dragiša Mišović.

Samo u ovoj ustanovi trenutno su smještena 23 mališana.

"Baš u petak smo primili još dvije bebe od dva i dva i po mjeseca. One primaju ozbiljnu terapiju. Do sada nismo imali nijedno dijete na respiratoru i nadam se da će tako ostati. Imamo djecu različitih uzrasta i svi oni na liječenju uglavnom ostanu od sedam do deset dana. Trenutno na kiseoniku imamo jednog dječaka od 15 godina, kod kojeg se razvila obostrana upala pluća", priča dr. Ostojić.

I majke zaražene

S najmlađima su u bolnici njihove majke, koje su takođe zaražene.

"Najteže je kada se na pola liječenja majci zakomplikuje stanje i ona mora da pređe na odjeljenje za odrasle. Ta odvajanja majki i djece nisu nimalo prijatna, svi plaču. Pogotovo kada su djeca malo veća i svjesnija. Nekako se snađemo za dan-dva, objasnimo im. Pa onda dođe tata, tetka, baka ili neko koga dijete zna da mu olakša liječenje", kaže ljekarka, piše Srpskainfo.

Među oboljelom djecom je i šestogodišnji Balša iz Beograda. Zarazio se u vrtiću, a prema riječima njegove majke Bojane, ni sanjala nije da će tako “nagrabusiti” od korone: "Bio je potpuno zdrav. Odjednom nije mogao na noge, krene do toaleta i padne. Njemu su visile ruke i noge koliko nije imao snage, nikada svoje dijete nisam vidjela u takvom stanju. Bilo je strašno. Otišli smo kod doktora i imali šta da čujemo. Bio je pozitivan na koronu. E, tada me je obuzeo strah", kaže Bojana, koja se i sama zarazila boraveći uz svog sina.

Srećom, poslije sedam dana provedenih u bolnici, Balša će uskoro kući.

Pored ljekara i sestara u bolnici, o djeci vode računa i vaspitačice i nastavnici. Jedna od njih je i Zorica Keleman, koja brine o predškolskoj djeci.

"Teško je raditi u ovoj opremi, skafander, nosimo duple maske, rukavice, vizir. Malo je teže u takvim okolnostima pričati, raditi i zabaviti se sa djecom. Jer, zbog njih smo tu. Plan je prilagođen uzrastima, pa dok se s najmlađima igramo, slažemo kocke i vježbamo motoriku, sa predškolcima pišemo, crtamo, rješavamo zadatke, igramo društvene igre. Ali, najbitnije od svega, razgovaramo i djecom i s mamama jer je u ovakvim trenucima veoma bitno i psihičko stanje. Tu smo da ih podržimo i utješimo", objašnjava vaspitačica Zorica iz Predškolske ustanove Savski venac.

"Biće ona dobro"

U bolnici sa osmogodišnjom Anđelom je i njena majka Marija iz Gornjeg Milanovca.

"Zaražena mi je i starija kćerka Kristina od 16 godina, ali ona je u kućnoj izolaciji. Nas dvije smo morale u bolnicu, jer Anđela ima deformitet kičme, pa joj to dodatno otežava iskašljavanje i disanje. Ali, biće ona dobro i brzo ćemo mi kući", kaže Marija.

Ona je posebno apelovala na odrasle da je potrebna vakcinacija kako bi zaštitili najmlađe.

"Našalost, malu djecu ne možemo da zašitimo od korone, niti da ih u potpunosti sačuvamo, jer se mi krećemo, idemo na posao, zarazimo se… Zato je mnogo važno da se odrasli vakcinišu i da tako zaštitimo djecu kako ne bismo dolazili u ovakve situacije."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije